NieuwsBelastingruzie

Frankrijk gaat techreuzen belasten, ondanks wijn-dreigement van Trump

Minister Le Maire: Franse belasting op techinkomsten gaat gewoon door Beeld AP

Ondanks het dreigement van president Trump om importtarieven te gaan heffen op Franse wijnen, houdt  Frankrijk vast aan de belasting die het heeft ingevoerd op de inkomsten van techbedrijven als Google, Amazon, Facebook en Airbnb.

De Franse minister van financiën Bruno Le Maire zei zaterdag dat de Franse belasting niet specifiek is gericht tegen Amerikaanse bedrijven. “Een eerlijke en effectieve belasting op digitale activiteiten is een wereldwijde aangelegenheid”, zei Le Maire. Hij zei vast te houden aan de belasting, maar meldde ook dat de heffing wat hem betreft tijdelijk is totdat er internationale overeenstemming wordt bereikt over de manier waarop de inkomsten van de techbedrijven worden belast.

Het zit Frankrijk niet lekker dat grote techbedrijven niet of nauwelijks belasting betalen over de inkomsten die zij in Frankrijk binnenhalen. De belasting wordt wel betaald in een land als Ierland waar de techbedrijven officieel zijn gevestigd en waar veel lagere be­lastingtarieven gelden. Ook andere Europese landen beklagen zich trouwens over die praktijk van

de techreuzen. De belasting die Frankrijk heeft ingevoerd treft vooral bedrijven die gegevens over consumenten gebruiken om online advertenties te verkopen.

‘Macrons gekheid’

President Trump zei vrijdag dat hij een heffing op Franse wijn – of op andere Franse producten – overweegt als de regering-Macron haar plannen niet intrekt. Trump noemde de Franse belasting ‘Macrons gekheid’ en tweette dat hij Amerikaanse wijn altijd al veel beter had gevonden dan Franse. Ongeveer een kwart van de wijn die Frankrijk exporteert, komt in Amerika terecht. De waarde van die wijn bedraagt 1,6 miljard euro meldt persbureau Reuters.

Volgens de regering-Trump is de Franse belasting puur gericht op Amerikaanse bedrijven, maar volgens Frankrijk treft de maatregel ongeveer dertig bedrijven. Die komen niet alleen uit de VS maar ook uit China en Europa, inclusief Frankrijk zelf. Bedrijven die in aanmerking komen voor de belasting hebben een omzet van minimaal 835 miljoen euro en een omzet in Frankrijk van minimaal 25 miljoen. De belasting wordt alleen geheven op inkomsten die in Frankrijk zijn behaald. Le Maire herinnerde Trump eraan dat er al Amerikaanse importheffingen op Franse wijn zitten. En dat er ook Europese heffingen op Amerikaanse wijn zitten.

Lees ook over de handelsoorlog tussen de VS en China: 

Trump geniet van zijn handelsoorlog

Het gaat de VS economisch goed, dus Trump kan zich wat averij veroorloven in zijn handelsoorlog met China.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden