Rentebesluit ECB

Forse groei in de eurolanden, maar de rente blijft historisch laag

Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank: de bank gaat door met het op grote schaal opkopen van leningen.  Beeld REUTERS
Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank: de bank gaat door met het op grote schaal opkopen van leningen.Beeld REUTERS

De ECB houdt voorlopig de rente laag, en gaat nog zeker tot maart volgend jaar door met het opkopen van schulden.

Het economische herstel in de eurozone gaat harder dan gedacht. Maar is voor de Europese Centrale Bank (ECB) nog geen reden om de rente te verhogen of om het enorme opkoopprogramma van leningen van banken en staten af te bouwen. Met die opkoop, bedoeld om staten en banken zelf meer ruimte te geven om geld uit te lenen en zo de economie te stimuleren, gaat de Europese Centrale Bank onverdroten door. En de rente blijft op een historisch laag niveau.

Volgens ECB-president Christine Lagarde is het nog te vroeg om het opkoopprogramma af te bouwen, vooral omdat onduidelijk is hoe het met de pandemie zal gaan. Tekenen dat er die zijn einde nadert zijn er genoeg, maar zekerheid is er nog niet. De ECB gaat daarom minstens tot maart volgend jaar door met het opkopen van leningen en mogelijk nog langer, zei Lagarde na afloop van een vergadering van het ECB-bestuur.

Optimistisch is de ECB wel over de groei in de landen met de euro. Dit jaar zal die 4,6 procent bedragen, denkt de ECB nu. Eerder ging de bank uit van 4 procent. Ook verwacht de ECB meer inflatie dan eerder gedacht. De bank houdt het nu op 1,9 procent. Dat is dicht bij het doel van de Europese bank: ongeveer 2 procent. Lagarde verwacht echter dat de relatief sterke toename van het prijspeil tijdelijk is. De inflatie zal volgend jaar nog maar 1,5 procent bedragen. Verhoging van de rente, een gekend middel om inflatie tegen te gaan, is daarom nu niet aan de orde.

Lees ook:

Kritiek op corona-steunpakket van de ECB zwelt aan: zoveel geld bijdrukken is niet zonder gevolgen

De druk op de Europese Centrale Bank (ECB) om haar immense steunprogramma van honderden miljarden euro’s af te bouwen neemt toe. Volgens critici wegen de nadelen inmiddels zwaarder dan de voordelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden