Halfjaarcijfers

Fors verlies voor bouwbedrijf Bam

Het stadsarchief van Keulen stortte in 2009 in tijdens de aanleg van een metrolijn. Het Nederlandse bouwbedrijf Bam heeft recent een schikking getroffen voor zijn aandeel.  Beeld AFP
Het stadsarchief van Keulen stortte in 2009 in tijdens de aanleg van een metrolijn. Het Nederlandse bouwbedrijf Bam heeft recent een schikking getroffen voor zijn aandeel.Beeld AFP

Bouwbedrijf Bam noteert dieprode cijfers in het eerste half jaar. De activiteiten in het buitenland worden afgewikkeld, en vanaf de tweede helft van 2020 moeten er weer zwarte cijfers worden geschreven.

Jan Kleinnijenhuis

Bouwbedrijf Bam heeft een fors verlies geleden in de eerste helft van 2020. De gevolgen van de coronacrisis en verliezen bij met name projecten in het buitenland zorgen voor een min van 234 miljoen euro. In de tweede helft van het jaar moet er weer winst worden gemaakt.

Dat Bam een klap zou krijgen werd door het bedrijf zelf begin juli al aangekondigd. Destijds werd de verwachting uitgesproken dat het operationele verlies, waar bepaalde kostenposten buiten worden gelaten, uit zou komen tussen 130 en 150 miljoen euro. Die voorspelling is uitgekomen: het operationele resultaat kwam uit op een min van 133,6 miljoen.

Dat het uiteindelijke resultaat zoveel slechter is, komt omdat het bedrijf ook moet afschrijven op zogeheten goodwill, en minder gebruik kan maken van uitgestelde belastingvorderingen omdat er minder of geen winst wordt gemaakt.

Nieuwe topman

Financieel directeur en interim-topman Frans den Houter spreekt van ‘een uitdagend half jaar’ en zegt ‘teleurgesteld te zijn over het verlies, dat voor een belangrijk deel is veroorzaakt door de Covid-19-pandemie’. Per 1 september krijgt Bam in Ruud Joosten een nieuwe topman, Den Houter blijft aan als financieel directeur. Joosten volgt de in april vertrokken Rob van Wingerden op, wiens contract niet werd verlengd na jaren van aanhoudende verliezen.

In april en mei kon de bouwer vanwege coronamaatregelen maar op 65 procent van de capaciteit werken. In juni was dat alweer opgelopen naar 80 procent, en inmiddels kan de bouwer op 90 procent van de capaciteit werken. De omzet daalde ten opzichte van de eerste helft van 2019 met zo’n 10 procent, naar 3,1 miljard euro. Wel zag Bam het aantal opdrachten voor werk toenemen. Het orderboek steeg in de eerste zes maanden met 500 miljoen euro naar 13,3 miljard.

Meer tegenvallers

Naast de impact van het coronavirus lijdt Bam onder tegenvallers in het buitenland. Onlangs werd een schikking getroffen met de stad Keulen vanwege grote problemen rond de aanleg van een metrolijn. Begin 2009 stortte het gebouw van het Keulse stadsarchief in door de werkzaamheden, en panden in de buurt raakten zwaar beschadigd. Bam heeft de zaak nu afgerond voor een bedrag van 36 miljoen euro.

Het is bepaald niet voor het eerst dat het bouwbedrijf te maken krijgt met grote tegenvallers bij projecten. Eerder liep Bam tegen een verlies van ruim 100 miljoen euro aan nadat er fouten in het ontwerp van de caissons voor een nieuwe zeesluis in het Noordzeekanaal bij IJmuiden waren gemaakt. En ook bij buitenlandse projecten in het Midden-Oosten boekte het bedrijf forse tegenvallers.

Begin juli kondigde Bam al aan dat het de activiteiten in het buitenland wil gaan stoppen, na jaren van verliezen van dit onderdeel. De twaalf nog lopende bouwprojecten worden nog wel afgerond, maar op nieuwe projecten wordt niet meer ingeschreven. In de afgelopen zes maanden werd door de buitenlandse tak een verlies gedraaid van 56 miljoen euro.

Herstructurering

Bam meldt dat het gesprekken gestart is met de ondernemingsraad en vakbonden over de afwikkeling van het internationale deel van het bedrijf. Ook dit zal nog de nodige kosten met zich meebrengen: er werken zo’n 1600 mensen bij dit onderdeel, waarvan er 600 vast in dienst zijn bij Bam. Hoeveel de herstructurering gaat kosten, is nog niet duidelijk.

De tegenvallende resultaten hebben ervoor gezorgd dat Bam niet langer voldoet aan de eisen voor financiële gezondheid die banken hebben gesteld voor een kredietfaciliteit van 400 miljoen euro. Begin augustus heeft het bouwbedrijf echter een akkoord gesloten met zijn financiers, waardoor het de komende kwartalen niet aan die voorwaarden hoeft te voldoen. Daarvoor betaalt Bam dan wel weer een vergoeding, en moet het dus zorgen dat per 31 maart volgende jaar weer aan alle voorwaarden voldoet. Het bedrijf stelt ‘te onderzoeken’ of het iets kan doen aan een achtergestelde lening, die mogelijk omgezet kan worden in aandelen.

Lees ook:

Gesloten bouwplaatsen en een ingestort stadsarchief kosten Bam tientallen miljoenen

De coronacrisis slaat flink toe bij bouwer Bam. In Ierland, België en Engeland kon het bedrijf wekenlang niet bouwen.

Vertrekkende Bam-topman kon slecht getij niet keren

Bouwbedrijf Bam neemt afscheid van topman Rob van Wingerden. Hij moest het bedrijf de afgelopen jaren door zware tijden loodsen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden