Kwartaalcijfers

Fors minder winst voor Philips

Het hoofdkantoor van Philips in Amsterdam. Beeld REUTERS, Eva Plevier

Zorgtechnologieconcern Philips heeft als verwacht het derde kwartaal van het jaar afgesloten met een fors lagere winst in vergelijking met een jaar eerder. De onderneming behaalde een winst van 211 miljoen euro, tegen 307 miljoen euro in het derde kwartaal een jaar eerder.

Philips had eerder al bekendgemaakt dat de handelsoorlog tussen China en de VS heeft gezorgd voor een daling van de winstmarges bij Connected Care. Daarbovenop deed Philips een afschrijving van 78 miljoen euro. Volgens de onderneming is dat een erfenis van een eerdere overname. De winstwaarschuwing zorgde ervoor dat het aandeel Philips eerder deze maand hard onderuit ging op het Damrak.

De aangepaste winstmarge van 12,4 procent op het bedrijfsresultaat is lager dan de 13,2 procent een jaar eerder. Philips zelf heeft als doel de winstmarge doorgaans met 1 procentpunt per jaar op te voeren. Voor het hele jaar en volgend jaar houdt Philips vast aan zijn eerder gemelde prognose van 4 tot 6 procent groei en een verbetering van de winstmarge, al zal dat laatste dit jaar minimaal zijn.

Topman Frans van Houten sprak van gemengde resultaten. De vergelijkbare omzetgroei van 6 procent bestempelde de Philips-baas als sterk. Met name in China, waar groei met dubbele cijfers werd gerealiseerd, en andere opkomende markten presteerde Philips naar behoren, mede door de lancering van nieuwe producten. De Philips-verkopen in Aziatische landen namen met meer dan 10 procent toe. Maar de Verenigde Staten blijft veel belangrijker. Philips haalt grofweg een derde van zijn omzet uit de Verenigde Staten. Nu kampt het elektronicaconcern al drie kwartalen op rij met mindere prestaties in Noord-Amerika, ook omdat klanten langer de tijd nemen om tot een investeringsbeslissing te komen.

De hogere handelstarieven snoepen volgens Van Houten dit jaar naar verwachting 70 miljoen euro af van de winst. Om dit te compenseren kijkt Philips naar manieren om handelstarieven te omzeilen, bijvoorbeeld door productielocaties te verplaatsten. Ook worden hogere tarieven waar mogelijk doorberekend aan klanten.
Philips wist de kosten in de periode structureel met 96 miljoen euro omlaag te krijgen, deels door te besparen op overhead. Verder wist de onderneming de inkoopkosten in te dammen. 

Lees ook:

Philips: Nijpend tekort aan ICT-ers met kennis over kunstmatige intelligentie

Het tekort aan data-specialisten begint ernstige vormen aan te nemen, waarschuwt Hans de Jong, president van Philips Nederland. “Het is een maatschappelijk probleem.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden