Loonslot

FNV overweegt stap naar rechter na ‘schandalig’ uitstel van loonsverhoging door KLM

Op weg naar Curaçao.Beeld Arie Kievit

KLM stelt een geplande loonsverhoging uit zonder overleg met bonden, FNV overweegt nu naar de rechter te stappen.

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft besloten een loonsverhoging van 2,5 procent uit te stellen zonder overleg met de vakbonden. FNV noemt het schandalig en overweegt naar de rechter de stappen.

De luchtvaartmaatschappij is hard geraakt door de coronacrisis en moet overleven op overheidssteun. Naast miljoenen loonsubsidies gaat het om miljarden aan leningen en garantiestellingen. Om van die noodsteun gebruik te mogen maken heeft KLM beloofd de kosten met 15 procent omlaag te brengen.

Uitstel, geen afstel

De kostenverlagingen zijn volgens de vlieger ook noodzakelijk om het voortbestaan van de maatschappij te kunnen garanderen. “Dan is het maatschappelijk en financieel niet te veroorloven een loonsverhoging door te voeren”, zegt KLM. Het stelt de loonsverhoging van 2,5 procent voor alle medewerkers tot nader order uit. De loonsverhoging zou in augustus ingaan.

De bonden hebben vorig jaar lang moeten onderhandelen over het extra geld, dat het concern jaarlijks zo’n 50 miljoen euro zou kosten. KLM benadrukt dat het niet gaat om afstel, maar om uitstel en zegt niet anders te kunnen.

‘Laat KLM maar bezuinigen op hun gebouwen’

FNV-bestuurder Jan van den Brink, die de belangen behartigt van het grondpersoneel bij de luchtvaartmaatschappij, noemt de actie een schande. “Wij hebben niets te maken met de deal die KLM met de overheid heeft gesloten. Die 15 procent kostenreductie moet niet terecht komen bij de werknemers die al te maken krijgen met een reorganisatie. Laat KLM bezuinigen op hun gebouwen of kijken naar goedkopere lease-contracten.”

Vakbond CNV lijkt begripvoller. “Zoals de zaken nu gaan is de beslissing van KLM niet onverwacht en zelfs enigszins eerlijk tegenover de belastingbetaler die via de overheid nu zoveel geld steekt in de vliegmaatschappij”, zegt bestuurder Michiel Wallaard. “Maar laat wel duidelijk zijn dat het hier gaat om uitstel, niet om afstel. Dat geld moeten alle medewerkers uiteindelijk wel krijgen.”

Het is niet voor het eerst dat de bonden horen over het idee van KLM om de loonsverhoging op te schuiven. “KLM heeft dit al twee keer voorgesteld. Daar zijn wij en de rest van de betrokken bonden niet mee akkoord gegaan. Nu krijgen we ineens te horen dat ze het toch doorzetten, zoiets heb ik nog nooit meegemaakt.”

Overheidssteun

Vakbond FNV overweegt nu een kort geding te starten. KLM breekt met de eenzijdige maatregel de Wet op de CAO waarin is vastgelegd dat werkgevers met vertegenwoordigers van het personeel onderhandelen over arbeidsvoorwaarden. “Dit mag helemaal niet”, zegt Van den Brink.

Eerder stelde KLM al de uitkering van de winstdeling over 2019 uit. Ook aanpassingen aan roosterregelingen werden tot nader order opgeschort. De luchtvaartmaatschappij moet in oktober een plan presenteren als voorwaarde voor de overheidssteun die het krijgt om door de crisis te komen. 

Lees ook:

De cijfers spreken voor zich: KLM moet kleiner en goedkoper

Het kan niet anders, concludeert KLM-topman Elbers: de luchtvaartmaatschappij overleeft alleen als ze duizenden banen schrapt. Dat kan leiden tot gedwongen ontslagen voor 1500 mensen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden