Arbeidsvoorwaarden

FNV kondigt ‘grootste staking ooit’ aan in academische ziekenhuizen

Een onderzoeker aan het werk in het laboratorium van het Amsterdam UMC. Beeld Hollandse Hoogte / ANP
Een onderzoeker aan het werk in het laboratorium van het Amsterdam UMC.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Duizenden medewerkers van zeven academische ziekenhuizen (umc’s) in het land leggen op dinsdag 28 september voor 24 uur het werk neer, meldt FNV Zorg.

Op veel afdelingen worden zogeheten zondagsdiensten gedraaid. Dat betekent dat alle planbare zorg vervalt en alleen spoedeisende hulp beschikbaar is. De ziekenhuismedewerkers vragen met de staking om “eerlijkere arbeidsvoorwaarden, zoals een fatsoenlijke loonsverhoging” voor alle medewerkers en goede afspraken om de werkdruk te verlagen. “Nooit eerder werd er in Nederland zo grootschalig gestaakt door medewerkers van de academische ziekenhuizen”, aldus de zorgbond.

Medewerkers van de academische ziekenhuizen in Amsterdam (VU en AMC), Leiden, Utrecht, Groningen, Rotterdam en Maastricht bereidden de afgelopen weken een zondagsdienst voor op een doordeweekse dag. “Dit is het ultieme stakingsmiddel in de zorg. Alle planbare zorg vervalt en alleen opnames op de spoedeisende hulp, intensive care, oncologie, hartbewaking en de kraam/couveuse-afdeling draait door”, aldus FNV.

Verschillende afdelingen, zoals radiologie, operatiekamers, laboratoria en verpleegafdelingen zijn dinsdag gesloten. Volgens de bond verschilt dit per ziekenhuis. “Ook op afdelingen die niet volledig sluiten, is de kans groot dat afspraken niet door kunnen gaan, omdat die afhankelijk zijn van afdelingen waar wel wordt gestaakt.”

Volgens de bond is er “heel zorgvuldig” gekeken naar de veiligheid van patiënten. “Spoedeisende werkzaamheden, waaronder ingrijpen omdat er anders gevaar op schade aan de gezondheid van patiënten ontstaat, zullen altijd worden uitgevoerd.”

FNV en werkgeversorganisatie NFU kwamen eerder deze maand niet tot een akkoord. De vakbonden spraken van een zeer teleurstellend eindbod van NFU. Alleen verpleegkundigen en doktersassistenten gaan er volgens het voorstel van de werkgevers in salaris iets op vooruit. “Voor het jaar 2021 heeft de NFU 0 procent loonsverhoging in gedachte en voor de meeste werknemers komt er 1 procent structurele loonsverhoging bij en een eenmalige uitkering van 750 euro bruto voor de hele periode van drie jaar”, aldus FNV. Alleen vakbond NU’91 ging akkoord met dit eindbod.

Lees ook:

Er zijn betere manieren om werknemers gelukkiger te maken

Toen het aantal coronapatiënten vorig jaar opliep, klapten burgers hun handen stuk voor de zorg en klonk de roep om hogere lonen in die sector. Er zijn effectievere manieren om het arbeidsgeluk te verbeteren, schrijft hoogleraar Paul de Beer op basis van onderzoek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden