Nieuws CAO-akkoord

FNV’ers streekvervoer: ‘We voelen ons misbruikt en gepakt’

Stakers op het busstation Jaarbeurs in Utrecht tijdens de landelijke staking van het regiovervoer in april dit jaar. Beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

Vakbondsleden in het streekvervoer voelen zich misbruikt. “We worden altijd opgetrommeld voor landelijke acties", zeggen ze. Maar nu het FNV-bestuur over de brug moet komen met een onderzoek blijft het stil. 

Waarom lag er in juli vorig jaar plots een cao-akkoord streekvervoer waar niet iedereen zich in kon vinden? Vooraanstaande FNV-leden wachten al maanden op onderzoeksresultaten die daar antwoord op moeten geven. Maar nu ze na herhaaldelijke verzoeken maar geen inzage krijgen in het onderzoek, vermoeden ze dat het FNV-bestuur gesjoemeld heeft met de resultaten. “Er staan blijkbaar dingen in die wij niet mogen weten”, zegt Jack d’Hooghe, voorzitter van de sectorraad. “We zijn boos, voelen ons gepakt en misbruikt”, klinkt het.

Even terug naar een jaar geleden. D’Hooghe en andere kaderleden, de vakbondsoren en -ogen op de werkvloer, worden opgetrommeld om een reeks stakingen te organiseren. De cao-onderhandelingen in het streekvervoer lopen al ruim een half jaar stroef. Dan doet de sector iets opmerkelijks: er wordt een staking van onbepaalde tijd uitgeroepen. Buschauffeurs willen meer loon, maar bovenal een lagere werkdruk. Een tot de verbeelding sprekend voorbeeld wordt steeds aangehaald: het is zo druk dat voor een plaspauze geen tijd is.

Krap een maand na een driedaagse staking ligt er plots toch een akkoord. D’Hooghe zit in de auto als hij erover hoort. Opmerkelijk, want naast voorzitter is hij ook lid van de onderhandelingsdelegatie. “Ik werd door andere kaderleden gebeld met de vraag wat er is afgesproken. Ik weet het zelf ook niet, moest ik ze vertellen. Ik hoor het net ook pas op de radio.”

Plaspauze 

Het resultaat stemt de kaderleden ontevreden. Met onder andere de ontbrekende plaspauze is niks gedaan. De staking is voor niks geweest, kreeg D’Hooghe van leden te horen. En nog steeds. “We zijn altijd gereed om landelijke acties te organiseren. Ook vlak voor het pensioenakkoord. Maar ook daar zijn de resultaten teleurstellend.”

De gang van zaken rondom hun cao-akkoord maakt dat de kaderleden een klacht indienen bij de interne klachtencommissie. De klacht wordt ongegrond verklaard. Maar er komt wel een onderzoek naar de kwestie. Uitgevoerd door emeritus hoogleraar Teun Jaspers van de Universiteit Utrecht, volgens de kaderleden de meest geschikte kandidaat voor de klus.

Maar na maanden onderzoek is bij de leden van het streekvervoer nog altijd onduidelijk wat er uit het onderzoek is gekomen. Bij het FNV-bestuur ligt de conceptversie al wel klaar. Maar voorzitter Han Busker zegt niet bevoegd te zijn deze versie door te sturen. Zijn op- en aanmerkingen heeft hij al wel doorgespeeld naar de onderzoeker. 

Ook onderzoeker Jaspers stuurt het rapport maar niet op, zegt D’Hooghe. “Het kan zijn dat het rapport nog helemaal niet af is. Maar waarom krijgen wij het concept dan niet te zien? Waarom kunnen wij niet nagaan welke opmerkingen het FNV-bestuur doorgevoerd wil hebben? Ze maken het op deze manier zelf schimmig en weinig transparant.”

Niets vreemds aan de hand, reageert de woordvoerder van Busker. Dat D’Hooghe en andere kaderleden het rapport nog niet in handen hebben, komt omdat het simpelweg niet af was. Binnen een paar dagen is het wel het geval. Op 15 juli zal Jaspers zijn bevindingen toelichten.

D’Hooghe is er uit protest hoogstwaarschijnlijk niet bij. “Wij willen voldoende tijd hebben om het rapport te kunnen bekijken. We gaan ons op 15 juli beraden op onze vervolgstappen.”

Lees ook:

Het streekvervoer ligt vanaf woensdag minstens 72 uur plat

Reizigers die afhankelijk zijn van het streekvervoer, moeten op zoek naar alternatieven.  Chauffeurs van Connexxion, Arriva, Qbuzz, Keolis, EBS en Hermes leggen het werk neer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden