Economie AOW

FNV: Compenseer laag pensioen met hoge AOW

Een protest tegen de verhoging van de AOW-leeftijd, vorig jaar in Rotterdam. Beeld ANP

De vakbond bepleit een stijging van de AOW-uitkering als aanvullend pensioen wordt gekort.

Nu kortingen op de pensioenen voor een grote groep Nederlanders haast onvermijdelijk lijken, bepleit vakbond FNV een hogere AOW-uitkering voor als het zover komt. Daarmee kan het kabinet de koopkracht van pensioengerechtigden en die van komende generaties redden, stelt ­vicevoorzitter en pensioenonderhandelaar Tuur Elzinga.

Hij zegt in een persbericht dat ­elke generatie zal profiteren van een hogere AOW-uitkering: naast de ­ouderen ook de jongeren van nu, die straks ook een hogere uitkering krijgen. 

In juni kwam de vakbeweging ­samen met werkgeversorganisaties en het kabinet nog tot een nieuw pensioenakkoord. Daarin staat dat pensioenfondsen een minder grote geldbuffer achter de hand hoeven te houden, waardoor het even leek alsof veel grote fondsen geen kortingen op pensioenen hoefden door te voeren. Ondertussen blijft hun financiële situatie echter verder verslechteren, waardoor de kans dat ze volgend jaar of het jaar daarop wel moeten korten, met de maand groter wordt. Wel waren die kortingen zónder pensioenakkoord nog hoger geweest.

Groei loopt wereldwijd terug

Eind dit jaar wordt duidelijk welke fondsen de uitkering moeten verlagen, maar het ziet er nu naar uit dat vier grote fondsen in de hoek zitten waar de klappen vallen. Vorige week werd nog bekend dat hun gemiddelde dekkingsgraad – de graadmeter voor hun financiële gezondheid – in de eerste dagen van augustus verder kelderde.

Dat komt doordat de aandelenkoersen daalden, maar vooral de ­dalende rente speelt een grote rol. Dat die rente waarschijnlijk laag zal blijven, komt onder meer door het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. Maar ook doordat de economische groei wereldwijd ­terugloopt en de centrale banken dat proberen te bestrijden door de rente laag te houden of verder te verlagen. Een lagere rente betekent dat een pensioenfonds méér geld in kas moet hebben om in de (verre) toekomst aan zijn verplichtingen te voldoen – het huidige vermogen zal immers minder hard renderen de komende decennia.

Standaard meestijgen

Elzinga noemt speculeren over kortingen voorbarig, omdat belangrijke onderdelen van het pensioenakkoord nog niet zijn uitgewerkt. ­Daarover wordt volgende maand ­gesproken in een stuurgroep. De vakbonden hebben in het akkoord dat ze twee maanden geleden tekenden bedongen dat gepensioneerden niet in koopkracht mogen dalen. Elk wetsvoorstel dat naar de Tweede Kamer gaat, moet volgens het pensioenakkoord eerst langs de stuurgroep, waar zij zelf ook deel van uitmaken.

Behoud van koopkracht kan in theorie ook met een hogere AOW-uitkering. Of de FNV ook bepleit om die standaard te laten meestijgen als aanvulling op gekorte pensioenen – de rente lijkt namelijk nog wel even laag te blijven – kon een woordvoerder van Elzinga niet zeggen.

Lees ook:

Onverwachte pensioenmisère: korting dreigt in 2020 voor 8 miljoen pensioenen

Zelfs de grootste pensioen­fondsen, ABP en PFZW, moeten volgend jaar korten als hun financiële situatie niet snel verbetert. 

Wat je moet weten over de pensioenen

Nog geen maand na het sluiten van een nieuw pensioenakkoord blijkt dat ook de twee grootste fondsen misschien volgend jaar al moeten korten. Wat is er aan de hand? Vijf vragen en antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden