SITE en EDITIE artikel artikelpagina Nieuws typografie letter illustratie

Economie

Fitch verlaagt Britse kredietrating

SITE en EDITIE artikel artikelpagina Nieuws typografie letter illustratie Beeld RV

Kredietbeoordelaar Fitch heeft zijn rating voor het Verenigd Koninkrijk verlaagd. Daardoor wordt geld lenen voor de Britse overheid mogelijk duurder. Onder meer het forse steunpakket om de coronapandemie te bestrijden was daar voor Fitch aanleiding toe, net als de onzekerheid over de toekomstige handelsrelatie met de Europese Unie.

Fitch zet de rating van de Britten nu op AA-, waar dat eerder AA was. Die afwaardering geeft de verwachte toename in de schuldenlast weer nu het land honderden miljarden ponden in de economie pompt vanwege de corona-uitbraak. Daarbij plaatst de kredietbeoordelaar de kanttekening dat ook zonder het coronavirus de uitgaven van de regering Johnson, die van plan was veel meer geld uit te gaan geven aan onder meer infrastructuur, zouden stijgen.

De outlook van Fitch is negatief, wat erop kan duiden dat er binnenkort nog een afwaardering volgt. De kredietbeoordelaar gaat er niet van uit dat het terugdringen van de staatsschulden na 2020 een prioriteit is voor de de Britse regering. Fitch denkt dat de staatsschuld zelfs groeit tot meer dan 100 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Afgelopen jaar was dat 84,5 procent.

Groot-Brittannië had lang de rating AAA, de hoogste die er is. De afgelopen jaren is die onder meer door de brexitstemming en de daaropvolgende politieke chaos herhaaldelijk afgewaardeerd. Inmiddels heeft het Verenigd Koninkrijk een vergelijkbare rating als België en Tsjechië.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden