Coronamaatregelen

Fiscaal dienstverlener: ‘De overheid kan niet iedereen redden’

null Beeld Sander Soewargana
Beeld Sander Soewargana

Willem Ravenhorst is al 25 jaar eigenaar van ASR fiscaal dienstverleners in Hilversum. Tot nu toe merkt zijn administratiekantoor weinig van de coronacrisis. “Het is druk”, zegt Ravenhorst, die met drie man personeel op kantoor zit.

“Het is druk omdat eind mei iedereen zijn aangifte omzetbelasting moet inleveren. Er we krijgen ook veel vragen over hoe ondernemers gebruik kunnen maken van de ondersteuningsmaatregelen van de overheid”, zegt hij. Het is niet zo dat de coronacrisis hem helemaal niet raakt: “We hebben ook klanten die nu harde klappen krijgen zoals kappers, een aantal heeft aangegeven onze dienst niet meer te kunnen betalen.”

Hij denkt dat het kabinet ook niet alle ondernemers kan redden en volgens hem is dat ook niet de bedoeling. “Door iedereen te redden, red je ook de schijn-ondernemers”, zegt hij. “Mensen die vanwege de fiscale voordelen ondernemer zijn geworden maar dat niet echt zijn. Denk aan een goede schilder die zich inschrijft als ondernemer maar zich daarna laat inhuren door andere ondernemers. Ben je dan een ondernemer of gewoon een goede schilder? Ik denk dat laatste”, zegt Ravenhorst.

Veel kroegen over de kop

Hij denkt dat de crisis ervoor zal zorgen dat die ondernemers weer in loondienst gaan. “Dat zal wel veel invloed hebben op hoe de arbeidsmarkt er straks uit zal zien.” Ravenhorst vraagt zich ook af of het nog zal lukken om de horeca te redden. “Die 1,5 meter zal veel kroegen de das om doen. De vraag is of je die moet blijven redden of dat je moet concluderen dat er geen werk meer is voor die branche. Dan moet volgens mij zo snel mogelijk gekeken worden naar goede alternatieven voor die zaken.”

Zelf hoopt hij dat zijn drie kinderen – nu tieners – nog een baan kunnen vinden als ze klaar zijn met school. “Ik hoop echt dat het snel weer goed gaat met Nederland.”

Lees ook:

Net twee weken open en toen moest de strandtent alweer dicht.

Strandpaviljoen Tent 6 in Zandvoort opende op 28 februari de deuren maar moest vanwege de coronacrisis twee weken later alweer dicht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden