Nieuws Solvabiliteit

Financiële markten zitten Aegon dwars

De Nederlandse tak van Aegon worstelt opnieuw met een lagere buffer, tot frustratie van beleggers. 

Wie zich bij Aegon verzekert tegen het noodlot, gaat ervan uit dat zijn familie een forse som geld krijgt van de verzekeraar op het moment dat hij plotseling overlijdt. Om te zorgen dat Aegon altijd genoeg geld in huis heeft om uit te keren, moet de verzekeraar genoeg geld achter de hand hebben: een buffer.

Geen wonder dus dat de hoogte van de buffer altijd in de belangstelling staat als een verzekeraar zijn resultaten publiceert. Een verzekeraar valt of staat uiteindelijk bij een goede solvabiliteit: de mate waarin de onderneming met zijn buffer in staat is toekomstige uitkeringen te doen. Deze maatstaf laat zien hoe schokbestendig een verzekeraar is.

Ook voor beleggers is een goede solvabiliteit niet onbelangrijk. Als de buffers ontoereikend zijn, moet er immers geld bij. En dat kan weer ten koste gaan van de winst en daarmee van het dividend dat beleggers krijgen.

Onder de eigen ondergrens

Dus toen Aegon gisteren de resultaten over het eerste half jaar van 2019 publiceerde, was het wel even schrikken voor beleggers. De buffer van de Nederlandse tak van de verzekeraar is namelijk fors gedaald, naar 152 procent. Dat is onder de eigen ondergrens van 155 procent van de verzekeraar. In het eerste half jaar van 2018 was de solvabiliteit nog 190 procent. 

Echt rampzalig is de daling niet, want de solvabiliteit van Aegon als geheel is geen probleem. De Amerikaanse tak van de verzekeraar, die zo’n twee derde van het bedrijf beslaat, heeft de solvabiliteit prima op orde. Daardoor scoort het moederbedrijf met een solvabiliteit van 197 procent ook goed.

Dat de solvabiliteit bij de Nederlandse activiteiten zo veel is afgenomen, heeft voor een deel te maken met bewegingen op de financiële markten. Daardoor lijkt het alsof de hypothekenportefeuille van Aegon een stuk risicovoller is geworden, terwijl er onder de hypotheekklanten niet plotseling meer wanbetalers zitten, stelt de verzekeraar. Aegon verwacht dat dit vanzelf wel weer goed komt als de financiële markten wat meer tot rust zijn gekomen.

Voor een deel heeft de daling van de solvabiliteit van Aegon ook te maken met keuzes van De Nederlandsche Bank (DNB), die als financieel toezichthouder kijkt of de verzekeraar zich wel aan de Europese regels voor verzekeraars houdt. DNB vond dat Aegon de solvabiliteit wat voorzichtiger moest uitrekenen, wat leidde tot een daling van zo’n 8 procentpunt.

Dividendverhoging

Vanwege de gedaalde solvabiliteit betaalt Aegon Nederland geen winstuitkering uit aan het moederbedrijf. Voorlopig ondervinden beleggers daar nog geen nadelen van: Aegon verhoogde het voorschot op het dividend met 7 procent naar 15 eurocent per aandeel. Toch zijn beleggers er niet gerust op, zo bleek op de beurs. De koers van Aegon daalde in reactie op de halfjaarcijfers.

Twee jaar terug had de Nederlandse tak van Aegon ook al problemen met de solvabiliteit, al was de situatie met 135 procent destijds wel wat ernstiger. De verzekeraar wist de solvabiliteit toen onder andere weer op te krikken door bedrijfsonderdelen in de Verenigde Staten en Nederland te verkopen. De nettowinst van Aegon steeg in het eerste half jaar van 2019 tot 618 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar was dat nog 491 miljoen euro.

Lees ook: 

NN-topman vertrekt naar grote rivaal Aegon. ‘We kijken hier in de keuken van het kapitalisme’

De bestuursvoorzitter van Nationale-Nederlanden, Lard Friese, heeft per direct zijn werk neergelegd, omdat hij dezelfde functie krijgt bij rivaal Aegon. Een pikante overstap dus, maar ook een kwestie van een vrijemarkteconomie. ‘We kijken hier in de keuken van het kapitalisme.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden