Hypotheekrenteaftrek

Financieel adviseurs: Belasting voor woningbezit kan simpeler, in box 3

null Beeld ANP
Beeld ANP

In navolging van De Nederlandsche Bank pleit nu ook de vereniging van financieel adviseurs ervoor om de belasting op woningbezit om te gooien.

Dirk Waterval

De belastingregels voor woningbezit zijn nu onnodig complex, stelt het Verbond Financiële BeroepsOrganisaties (VFBO). Door die complexiteit sluipen er vaker fouten in de belastingaangiftes, met alle navorderingen van dien. Bovendien maken de vele regels het duurder om hypotheekadvies in te winnen, zegt de belangenorganisatie met ruim 10.000 aangesloten financieel adviseurs.

Zij pleit er daarom voor het roer helemaal om te gooien, en de eigen woning te verplaatsen van belastingbox 1 (inkomen uit werk en woning) naar box 3 (inkomen uit spaargeld en beleggingen).

Op dit moment moet een financieel adviseur nog helemaal in het verleden van de klant duiken om te bepalen hoeveel hypotheek iemand kan krijgen, of hoe hoog de hypotheeklasten zullen gaan worden. Een scheiding van twintig jaar geleden, verhuizingen, dat speelt allemaal mee. En dan maakt het ook nog uit in welke periode dit allemaal is gebeurd: de belastingregels zijn vanaf 2001 geregeld veranderd, waardoor het overgangsrecht ‘uitermate complex’ is geworden, zegt Paul van der Ploeg van het VFBO.

“Die complexiteit kost adviseurs veel tijd en daardoor is de klant nu duurder uit”, vertelt hij. Meerdere onderzoeken in opdracht van het ministerie van financiën komen volgens Van der Ploeg tot dezelfde conclusie.

Hypotheekrenteaftrek moet dan verdwijnen

De oplossing van het VFBO is om de eigen woning fiscaal te gaan behandelen als vermogen (box 3). “Dan speelt dat hele woningverleden niet meer mee.” Voordeel voor zowel fiscus als consument is dat belastingaangiftes dan veel eenvoudiger worden, vervolgt hij.

Verschuift het nieuwe kabinet de eigen woning naar box 3, dan zou daarmee wel de hypotheekrenteaftrek verdwijnen. Afscheid daarvan ligt politiek gevoelig, niet in de laatste plaats omdat dit woningbezitters veel geld gaat kosten. Uit een doorrekening van VFBO zelf komen forse bedragen naar boven: gemiddeld 130 euro per maand voor starters, en liefst 265 euro per maand voor gepensioneerden.

Daarvoor zou wel compensatie moeten komen, vinden de financieel adviseurs. Dat kan de overheid volgens hen betalen van het geld dat ze overhoudt van het verdwijnen van de hypotheekrenteaftrek. Verder scheelt het huizenbezitters dat ze in het plan van het VFBO geen belasting betalen op de overwaarde van hun huis (met een maximum van 3 ton). In totaal pleit ruim 70 procent van de aangesloten VFBO-leden hiervoor, blijkt uit een representatieve enquête onder de achterban.

‘Iedereen krijgt dezelfde fiscale behandeling’

Van der Ploeg: “Een voordeel is dat je mensen stimuleert om hun hypotheek af te lossen.” Hypotheekrenteaftrek bestaat immers niet meer, legt hij uit. Iedereen, met of zonder schuld, krijgt dezelfde fiscale behandeling.

Politiek is hier vooralsnog weinig animo voor. Alleen de ChristenUnie wil de woning op termijn helemaal naar box 3 overhevelen. Toch kwam De Nederlandsche Bank, een van de belangrijkste kabinetsadviseurs, onlangs ook met dit plan. Hoofdreden daarvan was niet per se om het systeem minder ingewikkeld te maken, maar vooral om de ‘scheve verhoudingen’ tussen de prijs voor huren en kopen meer gelijk te trekken.

Lees ook:

DNB: Huizenbezitters moeten net zoveel belasting over hun huis betalen als over hun spaargeld

Huizenbezitters dienen net zo veel belasting over hun eigen huis te betalen als ze betalen over hun spaargeld. Daarvoor pleit De Nederlandsche Bank (DNB).

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden