Economie VS

Fed-baas Jerome Powell: inflatie blijft slechts tijdelijk stijgen

Fed-baas Jerome Powell. Beeld REUTERS
Fed-baas Jerome Powell.Beeld REUTERS

Kan Fed-voorzitter Jerome Powell de Amerikaanse obligatiemarkten tot rust manen?

Voor veel beleggers was het de spannendste persconferenties die de Federal Reserve, de koepel van Amerikaanse centrale banken, in tijden heeft gegeven. En dat terwijl iedereen van tevoren wist dat ‘de Fed’ voorlopig helemaal niets aan het monetaire beleid zou veranderen.

Inderdaad, dat beleid blijft ongewijzigd, benadrukte voorzitter Jerome Powell toen hij woensdag om 19.30 uur Nederlandse tijd het woord nam. Het opkopen van obligaties gaat onverminderd door om de economie aan te jagen en ook de beleidsrente die de Fed aan commerciële banken rekent verandert voorlopig niet. Zoals voorzien.

Nee, spannend was het of Powell de juiste woorden wist te vinden om de onrust op de obligatiemarkten weg te nemen.

Want onrustig was het daar de afgelopen weken. Beleggers vrezen inflatie en dat drijft de rentestanden op. Die inflatie zou kunnen losbarsten, zo is de vrees, door het gigantische steunpakket van president Biden, in combinatie met het voortvarende vaccineren, waardoor de economie straks weer open kan. Hoe hoger de inflatie, hoe meer het uitgeleende geld in de leenperiode in waarde afneemt. En hoe meer rente geldschieters dus eisen als compensatie daarvoor. De meest besproken rente, die op tienjarige staatsleningen, is daarom vanaf januari fors gestegen.

De Fed zit daarmee in haar maag. De rente op tienjarige staatsobligaties is de basis voor veel andere rentestanden, bijvoorbeeld die op gewone leningen voor bedrijven. Stijgt de rente zo door, dan wordt het voor bedrijven en consumenten duurder om te lenen en dan zullen ze minder investeren. Dat kan de prille economische groei, waar iedereen nu naar snakt, in de kiem smoren.

Volgend jaar moet de inflatie weer gaan dalen

Powell wees er woensdagavond op dat de inflatie slechts tijdelijk lijkt te stijgen. De Fed verwacht nu dat de inflatie dit jaar tot 2,4 procent groeit, maar volgend jaar weer zakt naar 2 procent. De centrale bankiers zullen nu hopen dat beleggers de vrees voor geldontwaarding minder in de rente verwerken, zodat die rente niet zo hard meer stijgt.

De Fed stelde de economische groeiverwachting naar boven bij. Verwachtte de centrale bank in december nog dat de groei dit jaar op 4,2 procent uit zou komen, inmiddels rekent ze op 6,5 procent. De werkloosheid lijkt nu op 4,5 procent te eindigen dit jaar, terwijl die nu nog 6,2 procent is.

Die groeicijfers zijn mooi, maar beleggers waren bang dat de Fed zich erdoor gedwongen zal voelen om de stimuleringspakketten eerder af te bouwen dan tot nu toe verwacht werd. Dat zou dan weer méér onrust kunnen geven op de financiële markten. Powell benadrukte dat afbouwen van het stimuleren van de economie (via minder opkoopprogramma’s of hogere beleidsrentes) voorlopig niet aan de orde is. Daarvoor moet de inflatie volgens hem niet alleen op korte, maar ook op lange termijn veilig gesteld zijn.

Lees ook:

Inflatie op de loer, maar niet van het fijne soort

Economen verwachten oplopende inflatie dit jaar, zeker als straks de economie weer helemaal van het slot is. Maar is het ook gezonde inflatie?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden