Faillissement

Failliete reisorganisatie heeft merknaam D-reizen weer in handen

D-reizen, een van de grootste reisorganisaties van Nederland, is begin april failliet verklaard.  Beeld Arie Kievit
D-reizen, een van de grootste reisorganisaties van Nederland, is begin april failliet verklaard.Beeld Arie Kievit

De naam D-reizen is terug in de failliete boedel van de reisorganisatie. De directie had die naam in een bedrijfje geplaatst dat buiten de failliete groep viel, maar na vragen van curatoren is dit weer teruggedraaid.

De naam D-reizen kan niet apart worden gezet van het bedrijf, melden de curatoren in een voortgangsverslag over het faillissement. Mogelijk hebben de directeuren zelfs illegaal gehandeld, wat nog wordt onderzocht. Over een eventuele doorstart van reisketens D-reizen en VakantieXperts kunnen de curatoren nog geen duidelijkheid geven. Eerder was al bekend dat verschillende partijen interesse hebben getoond. Er loopt een biedingsprocedure.

D-rt Groep, het bedrijf achter D-reizen, werd begin april door de rechtbank in Haarlem failliet verklaard.

Volgens de directie was dit een rechtstreeks gevolg van de coronapandemie. Daardoor was de onderneming niet meer in staat vakanties te verkopen en kwam er vrijwel geen geld meer binnen. Nadat in maart bleek dat D-reizen niet in aanmerking kwam voor alle aangevraagde financiering uit het zogenoemde voucherfonds maar slechts voor een deel, werd het faillissement aangevraagd.

Onbehoorlijk bestuur?

Onlangs rezen er veel vragen over de gang van zaken bij D-reizen in de afgelopen maanden. Vooral de kwestie met de merknaam was opmerkelijk. Ook zouden tientallen miljoenen euro’s aan vooruitbetaalde vakanties spoorloos zijn. Het geld zou zijn gebruikt voor bijvoorbeeld het aflossen van kredieten. Naar wat er allemaal is gebeurd doen de curatoren nu uitgebreid onderzoek. Ze willen onder meer weten of er sprake was van onbehoorlijk bestuur.

D-reizen werd meer dan vijftig jaar geleden opgezet door supermarktondernemer Dirk van den Broek. Het bedrijf was goed voor circa 1100 medewerkers en 285 reisbureaus.

Lees ook:

De reisbranche krijgt klappen in de frontlinie van de coronacrisis

Een kwart van de medewerkers in de reisbranche hield aan de pandemie een ontslagbief over. Bijna een op de drie reisondernemingen vreest failliet te gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden