Aflopende coronasteun

Experts verwachten voor volgend jaar piek aan faillissementen

Personeelstekorten worden op dit moment ook veroorzaakt doordat faillissementen zijn uitgesteld door de coronasteun.  Beeld ANP
Personeelstekorten worden op dit moment ook veroorzaakt doordat faillissementen zijn uitgesteld door de coronasteun.Beeld ANP

De uitgestelde inning van belastingen kan alsnog veel bedrijven de kop gaan kosten.

Redactie Trouw

Het aantal faillissementen gaat in de tweede helft van het jaar stijgen. En de piek komt in de eerste helft van volgend jaar. Dat verwacht een ruime meerderheid van 188 experts die zijn ondervraagd door onderzoekers van accountants- en adviesbureau PwC en de Universiteit Leiden.

De belangrijkste oorzaken voor de toename van het aantal faillissementen zijn volgens de kenners de stijgende energiekosten en de hogere prijzen van grondstoffen. Een groot deel van de respondenten denkt dat de hoge energieprijzen nog minimaal één tot twee jaar aanhouden. De experts verwachten dat ondernemingen in de industrie er de meeste last van zullen ondervinden.

Daarnaast hebben veel ondernemingen tijdens de coronacrisis uitstel gekregen om belasting te betalen. Dat moeten ze nu alsnog doen. De totale belastingschuld lag in december 2021 op 19,2 miljard euro. Van de bedrijven die in het eerste kwartaal van 2022 failliet gingen, had 39 procent nog openstaand bijzonder uitstel van belastingbetaling vanwege de coronacrisis. Daarmee was een openstaand bedrag gemoeid van 59 miljoen euro. Dit is 0,3 procent van het totale openstaande bedrag.

Nu nog heel laag

De voor het onderzoek ondervraagde experts verwachten dat het niet kunnen terugbetalen van de belastingschuld binnen één of twee jaar de belangrijkste oorzaak wordt voor de instroom bij bijzonder beheer, de afdeling bij banken die ondernemers met financiële problemen begeleidt. “Hier zitten ongetwijfeld levensvatbare bedrijven tussen”, denkt herstructureringsexpert Edwin van Wijngaarden van PwC.

Het aantal faillissementen is nog steeds heel laag, al liepen de cijfers gedurende het eerste kwartaal van 2022 wat op. Van de 488 faillissementen in het eerste kwartaal van dit jaar ging het in bijna 44 procent van de gevallen om een bedrijf dat eind 2021 gebruikmaakte van coronasteun, weet het Centraal Bureau voor de Statistiek. Bij de helft van de faillissementen hebben de betrokken bedrijven zowel in de tweede helft van 2021 als daarvoor geen gebruikgemaakt van overheidssteun.

Tijdens de crisis heeft de Nederlandse overheid verschillende maatregelen ingezet om ondernemingen financieel te steunen. “De steunmaatregelen lijken effectief te zijn, gelet op het aantal faillissementen in 2021, het laagste aantal van de afgelopen 31 jaar”, aldus Van Wijngaarden.

Lees ook:

Meer ondernemers stoppen door wegvallen noodsteun. ‘Dit hoort bij een gezonde economie’

Met het vooruitzicht van het einde van de noodsteun, stopten ook meer bedrijven. Dat komt de economie niet eens zo slecht uit.

Ondanks de pandemie telt Nederland meer bedrijven dan ooit

Ondernemend Nederland trekt zich niets aan van pandemische omstandigheden. Het aantal bedrijven groeide zelfs sneller door, tot boven de twee miljoen. Alleen het aantal cafés slonk.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden