Tata Steel

Europese topman Tata Steel haalt uit naar IJmuiden

Het staalconcern Tata Steel voert zijn reorganisatieplannen in Europa op en verwacht dat dat zal leiden tot banenverlies. Beeld ANP

De Europese topman van Tata Steel vindt de prestaties van het Nederlandse bedrijfsonderdeel in IJmuiden ondermaats.

De inleidende beschietingen bij Tata Steel, waar vanwege de lage staalprijs een harde sanering op handen is, zijn in volle gang. Henrik Adam, de topman van Tata Steel Europe, haalde afgelopen weekend in een interview met Het Financieele Dagblad (FD) keihard uit naar de Nederlandse tak van het staalbedrijf in IJmuiden (het voormalige Hoogovens). Hij deed dit nadat de Nederlandse werknemersvertegenwoordiging eind oktober zinspeelde op stakingen als er gedwongen ontslagen zouden vallen.

Volgens Adam was de vestiging in IJmuiden voorheen ‘een referentiepunt in Europa’, maar is de staalfabriek die positie nu al drie jaar kwijt, zo stelde hij in het interview. “IJmuiden was toonaangevend, kan toonaangevend zijn en moet dat ook zijn”, zei hij tegen het FD. “Dat zijn we nu niet.” Over de oorzaken van deze verslechtering wil de Duitse topman niets zeggen: daarover gaat hij in gesprek met de centrale ondernemingsraad en de vakbonden.

Snijden in de Europese activiteiten

Tata Steel Europa staat aan de vooravond van een grote bezuinigingsronde. Vorige maand bleek dat het Indiase moederbedrijf voor 830 miljoen euro in de Europese activiteiten wil snijden, waarvan 170 miljoen euro bezuinigd moet worden op de personeelskosten. In totaal zou in Europa een kwart van de arbeidsplekken bij Tata Steel moeten verdwijnen, wat neer komt op 2500 banen. Aangezien de productielocatie in IJmuiden met negenduizend banen de grootste vestiging van Tata Steel in Europa is, is het onwaarschijnlijk dat het voormalige Hoogovens de dans ontspringt.

Het lijkt erop dat Adam met zijn uitspraken druk wil zetten op het zogeheten werkgelegenheidspact van de staalfabrikant. Volgens dit pact, dat nog loopt tot oktober 2021, worden bezuinigingen opgevangen met natuurlijk verloop en zijn gedwongen ontslagen uitgesloten. Volgens de afspraken moeten boventallige werknemers van werk naar werk begeleid worden. Vooralsnog houden de centrale ondernemingsraad en de vakbonden vast aan dit pact. Mocht Tata Steel toch ‘contractbreuk’ plegen, dan is het volgens de werknemersvertegenwoordigers makkelijk om medewerkers ‘te mobiliseren’, zo lieten zij in oktober weten. Deze maand nog moet duidelijk worden hoe de top van Tata Steel de reorganisatie wil doorvoeren. Adam gaf daar in het interview met het FD nog geen specifieke informatie over.

De staalfabrikant heeft het moeilijk door het protectionistische beleid van de Amerikaanse president Donald Trump. Daar komt bij dat de vraag naar auto’s bij Europese consumenten tegenvalt. Hierdoor is het aanbod van staal in Europa groter dan de vraag, wat leidt tot een lage staalprijs. Volgens Adam waren de marktomstandigheden in de staalindustrie niet eerder in zijn twintigjarige carrière zo slecht.

Lees ook:

Lage staalprijs is test voor werkgelegenheidspact Tata

Het werkgelegenheidspact van Tata Steel in IJmuiden staat onder druk nu er voor 170 miljoen op de Europese personeelskosten van Tata Steel moet worden bezuinigd. Bij schending komen medewerkers in actie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden