Auteursrecht

Europees Hof: vorm LEGO-blokje toch beschermd

Een detail van een legoblokje.  Beeld Getty Images
Een detail van een legoblokje.Beeld Getty Images

Speelgoedfabrikant Lego heeft bij het Europese Hof van Justitie een overwinning geboekt.

De vorm van een van de bekende blokjes is beschermd, waardoor het Deense bedrijf het alleenrecht heeft om deze bouwstenen te maken en te verkopen.

De zaak draait om een specifiek soort lego-blokje, een langwerpige rechthoek met aan de bovenkant één rij van vier ronde punten. In 2010 werd deze vorm geregistreerd als gemeenschapsmodel, wat betekent dat alleen Leg o dit binnen de Europese Unie mag maken en verkopen.

Het Duitse bedrijf Delta-Sport Handelskontor, dat ook zelf speelgoed ontwikkelt, kwam daartegen in verzet. De vorm van het bewuste blokje zou namelijk een puur technische functie hebben en dan mag het plastic steentje niet als beschermd model geregistreerd staan. Puur technische uitvindingen vallen onder een octrooi, waarvan dat voor Lego al lang is verstreken.

Het Europees bureau voor intellectueel eigendom, EUIPO, gaf de Duitsers gelijk en trok de bescherming van het blokje in. Het Europese Hof draait die beslissing nu terug. EUIPO ging namelijk ten onrechte voorbij aan alle specifieke uiterlijke kenmerken van de LEGO-steen. Daardoor is ook niet bewezen dat de vorm uitsluitend door de technische functie is bepaald.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden