Staatssteun

Europa en de VS schorten importheffingen tijdelijk op in conflict over steun aan vliegtuigbouwers

Een Boeing-toestel staat geparkeerd bij de fabriek in South-Carolina. Beeld REUTERS
Een Boeing-toestel staat geparkeerd bij de fabriek in South-Carolina.Beeld REUTERS
Redactie/ANP

De Europese Unie en de Verenigde Staten schorten importheffingen ter waarde van miljarden dollars voor vier maanden op. Daarmee lijken de grootmachten eindelijk nader tot elkaar te komen in een conflict over illegale staatssteun aan vliegtuigbouwers Boeing en Airbus dat al zo’n 17 jaar speelt.

Washington beschuldigde Europese landen ervan Airbus stiekem te hebben ondersteund met gunstige leningen. De EU vond op haar beurt dat Boeing werd geholpen met voordelige belastingregels. In een reactie op het geschil werden over en weer extra handelstarieven ingesteld.

In november stelde Brussel nog invoerheffingen in op Amerikaanse producten ter waarde van ongeveer 4 miljard dollar. De Amerikaanse regering van president Donald Trump was eerder met tarieven gekomen voor 7,5 miljard dollar aan Europese producten, waaronder kaas, olijven en whisky.

Door de opschorting kunnen beide partijen zich concentreren op het oplossen van het langlopende geschil. “Dit is een belangrijke stap voorwaarts. Het markeert een reset in de relatie met onze grootste en economisch belangrijkste partner”, zegt Eurocommissaris voor Handel Valdis Dombrovskis.

Lees ook:

WTO: EU mag Amerikaanse producten heffingen opleggen

De Europese Unie mag op 4 miljard dollar aan Amerikaanse goederen importheffingen opleggen, wegens verboden staatssteun door de Verenigde Staten aan vliegtuigmaker Boeing. Dat heeft de Wereldhandelsorganisatie (WTO) bepaald na een jarenlange procedure.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden