Prognoses

EU-economie klimt nog dit jaar geheel op uit coronadal

Vicevoorzitter Valdis Dombrovskis van de Europese Commissie.  Beeld EPA
Vicevoorzitter Valdis Dombrovskis van de Europese Commissie.Beeld EPA

De Europese Commissie komt met veel rooskleuriger prognoses dan twee maanden geleden. Voor Nederland komt er zelfs een heel procentpunt aan groei bij.

Na alle economische zwartgalligheid uit anderhalf jaar coronacrisis moest de Europese Commissie zichzelf kennelijk ook even in de arm knijpen toen ze de nieuwste prognoses presenteerde. Want wat gaat het opeens goed, veel beter dan verwacht.

Vooral dankzij de vaccinaties en de heropening van onder meer horeca en toerisme heeft Brussel de ramingen stevig naar boven bijgesteld. Na de klap van vorig jaar (-6,0 procent voor de hele EU) stuitert de economie dit jaar bijna helemaal terug, met een groei van 4,8 procent. Dat is liefst 0,6 procentpunt hoger dan bij de lenteprognose, slechts twee maanden geleden.

Vooral Nederland springt eruit. In februari werd nog uitgegaan van een groei dit jaar van 1,8 procent. In mei was dat al 2,3 procent geworden, nu komt daar nog een heel procentpunt bij: 3,3 procent. In het eerste kwartaal van dit jaar zag het er nog donker uit: mede door de strengere beperkingen was er toen een krimp van 0,8 procent vergeleken met het laatste kwartaal van 2020. Maar in het net afgesloten tweede kwartaal was het trampoline-effect al zichtbaar: een plus van 2,3 procent.

Waarschuwingen

De economieën van de best presterende landen zullen in het derde kwartaal alweer helemaal terug zijn op het niveau van vóór de coronacrisis – ‘een echt succes’, zei vicevoorzitter Valdis Dombrovskis van de Europese Commissie. “De Europese economie maakt een echte terugkeer, waarbij alle puzzelstukjes op de goede plek vallen.”

Kunnen nu dan echt alle remmen los? De Europese Commissie zou de Europese Commissie niet zijn, als ze zelfs de positiefste berichten niet vergezeld laat gaan van een waarschuwing.

Alleen al de stijgende inflatie is iets om in de gaten te houden. Voor de hele EU wordt die nu geraamd op 2,2 procent dit jaar, tegen 1,9 procent in de vorige prognose. Daarmee zou de geldontwaarding voor het eerst in lange tijd boven de officiële doelstelling van de Europese Centrale Bank uitkomen (‘lager dan, maar dicht bij 2 procent’). De oorzaken zijn vooral stijgende energie- en goederenprijzen en haperingen in leveringsketens, waardoor het aanbod in sommige sectoren achterblijft bij de vraag.

Voor zover dat nu valt te overzien, zal de inflatie volgend jaar weer in het gareel komen, met 1,6 procent.

‘Delta’ is nog maar de vierde letter

Verder waarschuwt de Commissie voor de onverwachte gevolgen van nieuwe covid-varianten en incomplete vaccinatiedekkingen. ‘Delta’ is immers nog maar de vierde letter in het Griekse alfabet. Toch verwacht Eurocommissaris Paolo Gentiloni niet dat de EU-economieën na de zomer weer op slot moeten. “Ik zie nu geen substantiële nieuwe beperkingen aan de horizon in Europa”, zei de Italiaan.

Lees ook:
De EU-lenteprognose oogt als een zware herfststorm

Het kan verkeren: bij de economische lenteprognose die de Europese Commissie ruim een jaar geleden presenteerde, was het nog zwartgalligheid troef. Toen werd verwacht dat het gehoopte herstel in 2021 niet genoeg zijn om de klap te boven te komen.

Nederlandse economie groeit dit jaar het minst van alle eurolanden

De Nederlandse economie zal dit jaar met slechts 1,8 procent groeien, verwachtte de Europese Commissie in februari nog. Een achterhaalde raming inmiddels.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden