Geldnood in Afrika

Ethiopië en Tsjaad zitten in geldnood

Een vrouw bij een traditionele koffiekraam in Bahir Dar, Ethiopië.  Beeld AFP
Een vrouw bij een traditionele koffiekraam in Bahir Dar, Ethiopië.Beeld AFP

De burgeroorlog en corona brengen het economisch wonder van Ethiopië in gevaar.

Ethiopië en Tsjaad vragen hun geldschieters om schuldverlichting. De Afrikaanse landen doen een beroep op een initiatief van de G20-landen om de zwakste economieën te ontzien tijdens de coronapandemie.

Het ministerie van financiën van Ethiopië heeft geruchten bevestigd dat het land in gesprek gaat met kredietverstrekkers. Het doel is financieel minder kwetsbaar te worden, maar details ontbreken nog.

Volgens de Wereldbank had Ethiopië eind 2019 een publieke buitenlandse schuld van 28 miljard dollar. Afgelopen jaar had Ethiopië veel geld nodig om de coronacrisis te lijf te gaan. Daarbij kreeg het steun van het Internationaal Monetair Fonds. Sinds november is er nog een burgeroorlog bijgekomen. Het betalen van rente en aflossing is problematisch geworden, al noemt het ministerie de situatie niet uitzichtloos.

Vorige week meldde het IMF al dat Tsjaad een verzoek heeft ingediend om de schulden te herzien. Het grotendeels in de Sahara gelegen land heeft naast corona last van klimaatverandering en de onveiligheid in de regio. Verder zijn de olie-inkomsten tegengevallen. Van schuldeisers zal worden verwacht dat ze water bij de wijn doen.

Uitstel van betaling

Al voor de coronacrisis zaten veel Afrikaanse landen diep in de schulden. In november kon Zambia als eerste Afrikaanse land de lasten niet meer dragen. Het Debt Service Suspension Initiative (DSSI) van de G20 biedt 73 zwakke landen uitstel van betaling van rente en aflossing. Tot dusver hebben veertig landen hierop een beroep op gedaan.

Dat Ethiopië om schuldverlichting vraagt, kan de positie van vergelijkbare landen verslechteren, zeggen analisten van investeringsbank Morgan Stanley. Als die landen staatsobligaties uitgeven, zal de animo onder beleggers minder groot zijn.

Ethiopië werd een van Afrika’s wonderkinderen genoemd, omdat de economie de laatste decennia hard groeide – in 2019 bijvoorbeeld 9 procent. Het gewapende conflict in de noordelijke Tigray-regio brengt dat succes nu in gevaar. “Het zou rampzalig zijn als de textielindustrie instort”, zegt de Zwitserse hoogleraar Doro Baumann-Pauly op het platform Business & Human Rights Resource Centre. Tienduizenden Ethiopiërs werken in deze sector.

Als expert bedrijven en mensenrechten roept Baumann-Pauly kledingmerken en textielproducten op actief te blijven in het land en zich uit te spreken tegen de mensenrechtenschendingen in het etnische conflict.

Voor 2021 voorziet het IMF voor landen beneden de Sahara een economische groei van 3,2 procent, na een krimp van 2,6 procent vorig jaar. De verschillen zijn groot. Egypte, Nigeria, Ivoorkust en Senegal staan er wat hun schulden betreft beter voor dan Kameroen en Kenia, zegt Morgan Stanley. Mozambique en Congo behoren tot de landen met de grootste moeilijkheden.

Lees ook:

Legt China een financiële strop om de hals van Afrikaanse landen?

Veel ontwikkelingslanden lenen geld van China. Voor het eerst zijn de schulden per land bekend geworden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden