Melkproducten

Er zijn minder kinderen in China, en daardoor keldert de winst van FrieslandCampina

De fabriek van FrieslandCampina in Aalter, België. Beeld BELGA
De fabriek van FrieslandCampina in Aalter, België.Beeld BELGA
Redactie Trouw

Dalende geboortecijfers, vooral in Azië en deels door de coronapandemie, hebben de resultaten van zuivelconcern FrieslandCampina gedrukt. Het bedrijf verdiende in Azië jarenlang veel geld met zijn babyproducten, maar ziet de inkomsten daaruit nu teruglopen. De Nederlandse zuivelgigant merkte verder dat er meer Aziatische bedrijven zuivelproducten zijn gaan maken.

Lastig voor het concern was ook dat de grens tussen China en Hongkong al een tijd gesloten is. Daardoor kon de coöperatie geen producten in Hongkong verkopen.

De omzet van FrieslandCampina daalde in het eerste halfjaar van 2021 met bijna 2 procent naar 5,5 miljard euro. Onder de streep bleef een winst over van 62 miljoen euro, bijna 43 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Geen interimuitkering

Door de lagere winst gaat FrieslandCampina aangesloten melkveehouders geen interim-uitkering betalen. Over dezelfde periode vorig jaar kregen boeren die lid zijn van de coöperatie nog 0,22 euro per 100 kilo melk, exclusief btw.

FrieslandCampina moest 57 miljoen euro apart zetten vanwege een rechtszaak in Thailand. Het bedrijf zou bij een klant in dat land te veel kosten in rekening hebben gebracht. FrieslandCampina bestrijdt dat en is in hoger beroep gegaan tegen de beslissing van de Thaise rechter.

Eind vorig jaar werd bekend dat het bedrijf zo’n duizend banen zou schrappen om kosten te besparen. FrieslandCampina verwacht die doelstelling voor het einde van 2021 te halen. Ten opzichte van een jaar geleden zijn er zo’n zevenhonderd arbeidsplaatsen vervallen.

Lees ook:

Coronacrisis komt hard binnen bij FrieslandCampina: bijna alle winst van 2019 verdampt

Voor het wereldwijd opererende zuivelconcern FrieslandCampina komt de coronacrisis extra hard binnen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden