Economie

Er wordt weer volop gefuseerd en overgenomen

Jumbo-familie Van Eerd en investeerder Parcom sloten eind vorig jaar een deal met de obligatiehouders van Hema, om de warenhuisketen te kunnen overnemen. Beeld ANP
Jumbo-familie Van Eerd en investeerder Parcom sloten eind vorig jaar een deal met de obligatiehouders van Hema, om de warenhuisketen te kunnen overnemen.Beeld ANP

Bedrijven en investeerders in de hele wereld zijn – na enige corona-aarzeling – actief met fusies en overnames.

Door de schrik van de pandemie bleven investeerders en bedrijven even stil zitten, maar inmiddels draait de markt van fusies en overnames op volle toeren. Alleen al in Nederland steeg het aantal bedrijfsfusies en overnames in het eerste half jaar van 2021 met meer dan de helft ten opzichte van vorig jaar. De financiële waarde van de 495 bedrijfsovernames en fusies steeg mee. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse inventarisatie van accountants- en adviesbureau KPMG.

“Als ik naar mijn eigen werk kijk dan lag aanvankelijk zo’n 95 procent van onze opdrachten stil”, vertelt Danny Bosker, hoofdadviseur fusies en overnames bij KPMG. “Na de zomer van vorig jaar is het weer gaan lopen. Bedrijven en investeerders merkten toen dat de impact van de pandemie relatief meeviel. Er wordt nu een inhaalslag gemaakt.”

De omstandigheden om te investeren in overnemen of samengaan zijn gunstig door een lage rente. Die staat onder meer zo laag omdat overheden en centrale banken de economie op gang hielden door extra geld bij te drukken voor steunpakketten.

Veel in de VS

In de Verenigde Staten zijn bedrijfsdeals het meest in zwang, zegt Bosker. “Mede door het steunbeleid is de markt in de VS nog hotter dan in Europa.” In veel gevallen zijn zogeheten private equity investeerders – investeerders die buiten de aandelenbeurs om geld in bedrijven steken – bij fusies en overnames betrokken. Bij gemiddeld zo’n 40 procent van de bedrijfsdeals is dat het geval, rapporteert KPMG.

Sectoren waar het meest wordt gefuseerd en waar veruit de meeste bedrijven elkaar inlijven, zijn te vinden in de hoek van de technologie. Dat is zowel in Nederland als in de rest van Europa het geval. In de eerste helft van dit jaar werden 900 Europese bedrijfsdeals afgesloten in de techbranche. Een voorbeeld is de overname van het Amerikaanse Sparkpost door het Amsterdamse techbedrijf Messagebird. Bosker: “Door het vele thuiswerken is technologie belangrijker geworden. Daarnaast passen veel traditionele maakbedrijven hun businessmodel aan door de omslag naar digitaal te maken.”

Ventilatoren

Door een nieuw bewustzijn wat gezondheid betreft, zijn ook medische ondernemingen aantrekkelijke overname- of fusieprooien. Bedrijven die ventilatie-apparatuur maken of verkopen, zijn door de pandemie waardevoller geworden.

In de mediasector zit eveneens veel beweging. Zo ging RTL Nederland in de eerste helft van 2021 samen met Talpa Networks. “Ook dat heeft met corona te maken. We netflixen wat af als we thuis zitten. Bedrijven die doen in media, ontspanning, streaming, elektronica zijn gewilde fusie- of overnamekandidaten.” Doordat de urgentie meer en meer wordt gevoeld om de planeet te ontzien, zijn bovendien bedrijven die zich bezighouden met groene energie populair.

Filosofische vraag

Of de bijna oververhitte markt goed of slecht is voor de economie en de werkgelegenheid is volgens Bosker niet te zeggen: “Dat is bijna een filosofische vraag. Er zijn studies die aantonen dat fusies en overnames niet goed uitpakken en veel waarde vernietigen. Daar staat weer tegenover dat je domweg niet kunt weten hoe het had uitgepakt als bedrijven zelfstandig waren gebleven. Zeker is dat het verplaatsen van kapitaal de economie vitaal houdt.”

KPMG hielp in 2020 bij zo’n 500 bedrijvendeals en is daarmee wereldmarktleider in de fusie- en overnamebranche. Het adviesbureau verwacht dat 2021 zal eindigen met een nieuw wereldwijd record aan fusie- en overnameactiviteiten.

Lees ook:

Tabaksreus koopt fabrikant van puffers die astmapatiënten helpen bij benauwdheid

Er is wel veel kritiek op de stap van de tabaksreus, zowel van wetenschappers als van maatschappelijke organisaties.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden