Subsidieaanvragen

Er wordt gefraudeerd met coronasteun – maar niet veel

null Beeld ANP
Beeld ANP

Er wordt vooralsnog weinig misbruik gemaakt van de coronasteunregeling TVL. De tegemoetkoming is bedoeld voor bedrijven en zzp’ers die door de coronacrisis meer dan 30 procent van hun omzet verloren en daardoor moeite hebben met het betalen van hun vaste lasten.

Op een totaal van 241.000 subsidieaanvragen heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), de dienst die de regeling uitvoert, 1133 keer aangifte gedaan wegens het vermoeden van misbruik of oneigenlijk gebruik van de regeling. Dat staat gelijk aan 0,5 procent van de aanvragen. Als de RVO vermoedt dat er iets mis is met een aanvraag, doet zij altijd aangifte.

In 400 gevallen heeft de gerechtsdeurwaarder inmiddels beslag laten leggen op bezittingen van bedrijven, zoals bankrekeningen, meldt de RVO vrijdag. Dat gebeurde na overleg met de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst en het Openbaar Ministerie. De RVO verwacht op die manier op z’n minst een deel van de onterecht uitbetaalde subsidies terug te kunnen krijgen. Om welke bedrijven het gaat en hoeveel geld daarmee gemoeid is, meldde de dienst niet.

679 subsidies ingetrokken

De RVO kreeg in januari al signalen dat er misbruik van de regeling werd gemaakt – of dat dat werd geprobeerd. Dat bleek uit onderzoek van de dienst zelf en uit meldingen van banken. De dienst verwacht dat er de komende tijd meer beslagleggingen zullen volgen. De RVO maakte vrijdag ook bekend dat er van de 206.000 verstrekte subsidies 679 (0,3 procent) zijn ingetrokken wegens misbruik.

Tot nu toe is er via de TVL-regeling in totaal 3.5 miljard euro aan subsidie toegekend. Het ministerie van economische zaken en klimaat is verantwoordelijk voor de regeling, de RVO voert die uit. De dienst zegt dat die zijn controles op de nieuwe aanvragen heeft aangescherpt.

Lees ook:

Noodsteun van de overheid komt bij de juiste bedrijven terecht

De ruimhartige noodsteun van de overheid tijdens de coronacrisis komt vooral terecht bij bedrijven die daar op termijn ook echt wat aan hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden