Economie

Er rolt vanaf dit najaar een golf aan faillissementen door Nederland

null Beeld ANP
Beeld ANP

Als gevolg van de coronacrisis schiet het aantal faillissementen omhoog na de zomer.

Dirk Waterval

Er rolt vanaf dit najaar een golf aan faillissementen door Nederland. Het komende anderhalf jaar zullen er bijna 8000 bedrijven omvallen, berekent kredietverzekeraar Coface in een nieuw rapport. Dat is inclusief eenmanszaken. Ter vergelijking: in 2019 gingen er 3792 op de fles.

Voor de raming baseert Coface zich op haar grote verzameling aan bedrijfsgegevens in Nederland. Daarnaast laat de verzekeraar de nu bestaande overheidssteun doorwerken in haar berekeningen. Overheidsadviseurs en andere economen wijzen er al langer op dat geldinjecties vanuit het kabinet niet alle faillissementen zullen voorkomen. Hoeveel precies was onduidelijk.

Het geleidelijke opheffen van de lockdown verandert daar niets aan. De beperkende maatregelen hebben veel ondernemers hard geraakt en veel van de verloren inkomsten gaan nooit meer ingehaald worden. Ook zullen huishoudens de komende tijd uit voorzorg minder consumeren, en bedrijven minder investeren. Dat drukt de economische groei en werkt meer faillissementen in de hand.

Stilte voor de storm

Qua faillissementen zit Nederland nu in een stilte voor de storm, zegt Edwin Busio, directeur van Coface Nederland. Het kost namelijk een paar maanden om alle procedures te doorlopen die eraan vooraf gaan. “Zo zijn onbetaalde facturen niet direct opeisbaar door de leveranciers. En gaan er opnieuw weer een paar weken overheen voordat leveranciers de vorderingen overdragen aan incassobureaus of kredietverzekeraars. Je bent in totaal al snel een paar maanden verder.” Veel financiële ellende waar bedrijven in maart mee te kampen hadden, komt dus nog niet terug in de statistieken.

Vier sectoren komen met name in het nauw: horeca, toerisme, detailhandel en transport. Die eerste twee spreken min of meer voor zich in een anderhalve-metersamenleving waar er minder klanten in een etablissement passen. De detailhandel heeft ook minder klandizie gehad en zat ook voor de crisis al in zwaar weer doordat consumenten steeds meer online bestelden. Ook de transportsector krijgt klappen in Nederland, zegt Busio. “Denk aan logistiek rond de havens, de binnenvaart, luchtvaart en vrachtwagentransport.”

Niet direct ontwrichtend

De faillissementsgolf hoeft niet direct ontwrichtend op Nederland te werken, zegt Busio. “Net voor de crisis stonden er heel weinig bedrijven op omvallen. Dus zelfs met de relatief forse stijging valt het in absolute zin nog mee in Nederland.”

“Het is een natuurfenomeen dat de sterksten overleven, ook in de economie”, vervolgt hij. Dat is niet per se verkeerd. Door de lage rente was het de afgelopen jaren erg goedkoop om aan krediet te komen. Er zijn ondernemingen die puur door dat goedkope geld het hoofd boven water hielden, maar die in de kern helemaal niet financieel gezond waren. Veel economen stellen dat het voor een economie geen kwaad kan als die omvallen.

Wel doet het wat met het consumentenvertrouwen als er in korte tijd veel winkels uit het straatbeeld verdwijnen, stelt Busio. Horeca en detailhandel zijn zichtbaar voor mensen en het valt dus op als die failliet gaan. Daardoor kan er onrust ontstaan, wat zijn weerslag heeft op de bestedingen van mensen. Busio zegt dat het nu nog te vroeg lijkt voor de overheid om te beslissen of er langduriger steun nodig is aan bedrijven. “Dat moet het kabinet in het najaar beslissen.”

Lees ook:

Een tweede uitbraak zou funest zijn voor de Nederlandse economie

Een tweede coronagolf zal een grote economische klap betekenen, voorspelt het CPB. Zelfs als de economie in het gunstigste geval volgend jaar weer groeit, krimpt hij dit jaar nog 6 procent.

Crisis komt niet overal hard aan, vooral industriegebieden zijn de klos

De coronacrisis komt niet overal even hard binnen in Nederland. Vooral industriële gebieden aan de randen van het land zitten in een lastig parket.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden