Entertainment

Entertainmentconcern Walt Disney schrapt 7.000 banen wegens tegenvallende resultaten Disney+

CEO van Disney, Bob Iger. Beeld AFP
CEO van Disney, Bob Iger.Beeld AFP

Entertainmentconcern Walt Disney gaat het bedrijf herstructureren, waarbij 7000 banen worden geschrapt. Dat komt overeen met 3,6 procent van het wereldwijde personeelsbestand. Daarmee wil het concern kostenbesparingen van 5,5 miljard dollar (5 miljard euro) doorvoeren.

Redactie Trouw

De kostenbesparing is volgens Disney nodig wegens tegenvallende resultaten van streamingdienst Disney+. Dit onderdeel leed in het afgelopen kwartaal een verlies van 1 miljard dollar, zo werd woensdag bekend toen het concern financiële resultaten deelde met investeerders.

Disney+ zag voor het eerst sinds de streamingdienst werd gelanceerd het aantal abonnees afnemen. In totaal haakten 2,4 miljoen abonnees af, vooral als gevolg van prijsverhogingen. Daarmee is het klantenbestand gedaald tot 161,8 miljoen kijkers. De sterke afname is een tegenvaller voor het entertainmentconcern.

Het concern wist afgelopen kwartaal wel te profiteren van hogere bezoekersaantallen van zijn themaparken, zoals Magic Kingdom, Tokyo Disney Sea, EPCOT en Disney Hollywood Studios. Die tak leverde een operationele kwartaalwinst op van 3,1 miljard dollar. Dat is een kwart meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral tijdens de kerstdagen deden de parken goede zaken.

Bob Iger trad in 2020 af als topman, maar keerde afgelopen november 2022 terug in de functie, als gevolg van tegenvallende resultaten onder zijn opvolger Bob Chapek. Iger heeft sinds zijn terugkeer al tot meerdere koerswijzigingen besloten en staat onder hoge druk om de financiële resultaten op te vijzelen.

Hij is nu van plan om 2,5 miljard dollar te bezuinigen op verkoop- en algemene administratiekosten en andere bedrijfskosten, iets dat inmiddels in gang is gezet. Waar de rest van de besparingen en in welke landen precies vandaan moeten komen is vooralsnog niet bekend.

De laatste keer dat Disney zo’n grote bezuiniging doorvoerde was tijdens het hoogtepunt van de coronapandemie. Toen werden er 32.000 mensen op straat gezet, voornamelijk in de themaparken.

Het concern behaalde een nettowinst in het afgelopen kwartaal van 1,3 miljard dollar, beneden de verwachtingen van marktkenners. De totale omzet kwam iets hoger uit dan verwacht, op 23,5 miljard dollar.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden