Kwartaalcijfers

Enorme vraag naar medische apparatuur maakt ook Philips zelf gezond

Een patiëntbewakingsmonitor van Philips. Beeld ANP
Een patiëntbewakingsmonitor van Philips.Beeld ANP

Door het coronavirus bestelden ziekenhuizen in de hele wereld massaal beademingsapparatuur.

Het coronavirus heeft de resultaten van zorgtechnologiebedrijf Philips aangejaagd. De omzet van de Philips Groep steeg in het laatste kwartaal van 2020 met 7 procent naar 6 miljard euro. Netto bleef daar 607 miljoen euro winst van over, ruim 50 miljoen meer dan in het laatste kwartaal van 2019. Het sterke slotkwartaal maakte het hele jaar goed. De omzet van Philips steeg in 2020 met 3 procent tot ruim 19,5 miljard euro. De winst kwam uit op 1,2 miljard euro, een toename van 13 miljoen euro ten opzichte van 2019.

De cijfers kwamen tot stand door een eindspurt. Door corona stelden ziekenhuizen hun investeringen aanvankelijk nog uit omdat immers ook de niet-spoedeisende operaties vaak werden uitgesteld. Later in het jaar kwamen de orders alsnog binnen en schaften zorginstellingen in de hele wereld beademingsapparatuur en scanners aan. De divisie connected care, die deze apparaten produceert, boekte in het laatste kwartaal van vorig jaar een omzetplus van 17 procent. Deze afdeling is ook verantwoordelijk voor de productie van apparaten waarmee patiënten gemonitord kunnen worden. Philips sloot in het vierde kwartaal bovendien een recordaantal van 25 langetermijncontracten af met ziekenhuizen. Door de zonnige cijfers bij de afdeling medische apparatuur zal Philips blij zijn met de keuze van een aantal jaar terug om zich voortaan voornamelijk te richten op technologie voor de gezondheidszorg. 

Niet te overtreffen

Daar staat tegenover dat de vraag naar beademingsapparatuur en medische ventilatoren van afgelopen jaar niet snel zal zijn te overtreffen. Philips verwacht dat de productiecapaciteit voor dergelijke apparaten daarom geleidelijk zal worden teruggedraaid. De situatie rond het coronavirus blijft wel voor onzekerheid zorgen bij Philips. Doordat Covid-19 de laatste maanden weer opspeelt, stellen ziekenhuizen wereldwijd opnieuw niet-essentiële operaties uit.

Door de coronamaatregelen profiteerden ook de divisies voor consumentenelektronica en persoonlijke verzorging. “Dat kan zeker ook worden toegeschreven aan de gevolgen van de lockdowns, waardoor veel consumenten de deur minder uit gingen en bijvoorbeeld meer uitgaven aan keukenapparatuur”, stelt een woordvoerder van Philips. 

In 2021 verwacht het bedrijf opnieuw groei van de omzet en winst, onder meer door een hogere winstmarge als gevolg van kostenbesparingen. In de komende vijf jaar wil Philips ieder jaar een omzetgroei van 5 tot 6 procent bewerkstelligen. In diezelfde periode moet jaarlijks 400 miljoen euro worden bespaard. Beleggers op het Damrak waren maandag optimistisch over het zorgtechbedrijf. Het aandeel Philips op de Amsterdamse beurs stond maandagmiddag dik 2 procent hoger.

Lees ook:

Topman Henk Valk: Philips maakt nu vooral mensen beter

Philips heeft zich volledig gespecialiseerd in oplossingen voor de gezondheidszorg. Jonge mensen willen werken bij een bedrijf dat iets goeds doet, zegt Henk Valk, maar dat voelt de 58-jarige bestuursvoorzitter zelf net zo.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden