Overname
Elon Musk koopt Twitter toch niet, bedrijf stapt naar de rechter
De meestbesproken overname van het jaar gaat niet door. Elon Musk zou Twitter kopen, maar trekt zich nu toch terug.
Tesla-baas Elon Musk stopt zijn poging om Twitter over te nemen. De deal, waar 44 miljard dollar mee gemoeid is, gaat niet door.
Dat de overname niet doorgaat, komt niet uit de lucht vallen. Half mei tweette Musk dat hij de overname in de wacht had gezet omdat hij meer wilde weten over spam- en nepaccounts op het platform.
Twitter meldde dat die accounts goed zijn voor minder dan 5 procent van het aantal dagelijkse gebruikers. Maar Musk twijfelde aan dat percentage, hoewel er geen aanwijzingen zijn dat die informatie onbetrouwbaar is. Door alle onzekerheid liepen verschillende hooggeplaatste medewerkers weg bij het bedrijf, en nu noemt Musk de onduidelijkheid over spam-en nepaccounts als reden om zich terug te trekken.
Juridische strategie
De vraag is of dat de werkelijke reden is. Kort na Musks bod zakten de techaandelen in. Niet alleen was de prijs die hij had geboden dus ineens heel hoog, het kostte hem ook moeite om leningen te regelen met (ook ingezakte) aandelen van zijn andere bedrijven als onderpand.
Musk noemde het opruimen van het grote aantal nepaccounts aanvankelijk ook als een manier om extra waarde te creëren voor Twitter, waardoor de kritiek over nepaccounts door kenners vooral beschouwd wordt als een juridische strategie om tijd te rekken en onder de koop uit te kunnen. De techmiljardair mag zich namelijk niet zomaar terugtrekken uit de deal, daarop staat een boete van maar liefst 1 miljard dollar.
Twitter wil nu via de rechter afdwingen dat de deal toch wel doorgaat. “We houden vast aan de prijs en de afspraken die gemaakt zijn met Musk en we zijn van plan juridische actie te ondernemen om de fusieovereenkomst af te dwingen”, zei voorzitter van de raad van commissarissen Bret Taylor in een tweet.
The Twitter Board is committed to closing the transaction on the price and terms agreed upon with Mr. Musk and plans to pursue legal action to enforce the merger agreement. We are confident we will prevail in the Delaware Court of Chancery.
— Bret Taylor (@btaylor) 8 juli 2022
De koers van het aandeel Twitter daalde in de handel nabeurs zo’n 7 procent. Tijdens de handelsdag had het aandeel vrijdag al 5 procent verloren en eindigde het op zo’n 36,81 dollar, veel lager dan de 54,20 dollar per aandeel die Musk zou betalen voor het bedrijf.
Beruchte overname
Musk baarde flink wat opzien toen hij eind april aankondigde Twitter te willen kopen. De Tesla-topman heeft een reputatie als het gaat om wilde uitspraken en ideeën. Na het eerste bod hield Twitter de deur nog dicht. Sterker, Twitter tuigde direct een beschermingsconstructie op die kan verhinderen dat het bedrijf zomaar wordt overgenomen. Dat moest de directie vooral wat meer tijd geven om een goede beslissing te nemen. Er zouden nog zorgen zijn over hoe Musk de deal zou financieren.
Uiteindelijk lukte het Musk alsnog om de unanieme goedkeuring te krijgen van het bestuur van Twitter.
De overname werd al gauw veelbesproken, want moet je dat wel willen, een multimiljardair met een eigen sociale media platform? Musk bepleitte vooral de vrijheid van meningsuiting op het platform, dat iedereen zou moeten kunnen zeggen wat hij of zij wil. Mensenrechtenorganisaties uitten hun zorgen en vreesden dat Twitter zou veranderen in een platform voor hate speech.
Lees ook:
‘SpaceX kocht beschuldigingen over seksueel wangedrag Elon Musk af’
Ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft in 2018 een kwart miljoen dollar (236.000 euro) betaald aan een stewardess die eigenaar en multimiljardair Elon Musk beschuldigde van grensoverschrijdend gedrag.