Verkoopcijfers

Elektrische auto’s en hybrides in trek bij particulieren

Een Allego oplaadpunt in Amstelveen. Beeld Joris van Gennip
Een Allego oplaadpunt in Amstelveen.Beeld Joris van Gennip
Koos Schwartz

Meer dan de helft van de nieuwe auto’s die in het afgelopen half jaar werden gekocht reden elektrisch of deels elektrisch. Het marktaandeel van auto’s die alleen op benzine rijden, daalde naar 40 procent. Diesels worden in Nederland nauwelijks meer verkocht: bijna 3000, nog geen twee procent van het totaal aantal verkochte nieuwe auto’s. Auto’s die op lpg rijden werden nog minder verkocht.

Het afgelopen half jaar was bijna een op de vijf verkochte nieuwe auto’s een geheel elektrische. Een jaar eerder, van januari tot en met juni 2021, was dat nog bijna 1 op de 10. Tot 1 juli werden er 29.531 elektrische auto’s op kenteken gezet. In de 27 landen EU-landen ligt het marktaandeel van stekkerauto’s rond de tien procent.

Subsidiepot voor dit jaar is nu leeg

De e-auto dankt zijn populariteit deels aan de subsidie van 3350 euro (voor een auto met een cataloguswaarde tot 45.000 euro) die kopers van nieuwe auto’s van het rijk konden ontvangen, melden de brancheverenigingen Rai en Bovag. Die subsidiepot voor dit jaar is nu leeg. Pas begin volgend jaar kunnen e-autokopers er weer aanspraak op maken: dan van 2950 euro. Verder speelt bij de gestegen verkopen mee, stellen Rai en Bovag, dat er meer goedkope e-modellen op de markt komen. De best verkochte e-auto’s zijn de Skoda Enyaq, de Peugeot 208, de Kia Niro en de Audi Q4.

Volgens Rai en Bovag raakt de stekkerauto ook bij particulieren in trek. Zij waren goed voor bijna de helft van de verkochte of geleasde nieuwe e-auto’s. Vorig jaar ging rond een kwart van de stekkerauto’s naar particulieren. Toen waren leasemaatschappijen, die vooral zakelijke klanten bedienen, nog verreweg de grootste afnemers van e-auto’s.

Twijfelachtig

Naast de e-auto stegen ook de verkopen van plug-inhybrides, hybrides en zogeheten mild hybrids. Tot 1 juli werden er 58.254 van deze, met elektro- en benzinemotoren, uitgeruste wagens verkocht. Dat zijn er bijna net zo veel als het aantal verkochte auto’s dat alleen op benzine rijdt (61.716). Mild hybrids, vrij vertaald: een eenvoudige hybride, hebben daarin het grootste aandeel. De verkoop van plug-inhybrides steeg met bijna 18 procent. Die van hybrides met 24 procent.

Of de opmars van de e-auto zich ook in de tweede helft van dit jaar zo sterk zal doorzetten is twijfelachtig. Vorig jaar werden er vooral in de tweede helft van het jaar veel e-auto’s verkocht. Dat kwam doordat de regeling voor de fiscale bijtelling toen veranderde. Daardoor kwamen de verkopen van stekkerauto’s over heel 2021 uit op 64.0270 stuks, waarvan ruim 16.000 in de eerste helft van het jaar.

Lees ook:

Europeaan gaat voor elektrische auto, benzine- en dieselwagen zakt verder weg

Na de autofabrikanten maken nu ook consumenten de omslag naar auto’s die rijden op batterijen. Maar nog niet helemaal.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden