Economie Huizenmarkt

Eindelijk meer lucht op de Amsterdamse woningmarkt

Beeld ANP

De tijden van ellenlange rijen voor Amsterdamse woningen met een te koop-bord voor het raam zijn voorbij. Geen dertig man meer die door de krappe keukens en slaapkamers van knusse jaren dertig woninkjes schuifelen. 

Maar maximaal tien gegadigden die tegenwoordig alle tijd hebben om het huis compleet te inspecteren. Slechts drie, of in het gunstige geval vier komen er met een bod. De conclusie van scheidend voorzitter Ger Jaarsma van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars en Taxateurs: “Er is weer lucht op de Amsterdamse woningmarkt”.

In zijn allerlaatste persconferentie rept Jaarsma over dalende huizenprijzen en een toenemend aanbod in de hoofdstad. Kostte de gemiddelde woning er vorig jaar rond deze tijd nog 475.000 euro, inmiddels is de gemiddelde Amsterdammer 446.000 euro kwijt aan een nieuw onderkomen. Tegelijkertijd zetten steeds meer hoofdstedelingen hun huis te koop. In een jaar tijd steeg het aantal woningen dat op de markt werd gezet met 50 procent. En al die woningen worden ook nog eens rap verkocht. Afgelopen kwartaal gingen er 22 procent meer panden van de hand dan een jaar eerder. Ter vergelijking: in de rest van het land bleef de verkoopstijging hangen op 1,8 procent.

Hoe anders was het een jaar of drie geleden. Toen de woningprijzen in de hoofdstad omhoog schoten met soms wel 20 procent. Toen Jaarsma waarschuwde voor oververhitting en voor de olievlek die ook naar andere delen van het land kroop. “De huizen gaan hier niet meer als warme broodjes over de toonbank”, zegt hij nu. “De prijzen in de hoofdstad daalden met bijna 4 procent. Voor een deel is dat een correctie van de hoge prijsstijgingen van een paar jaar geleden.”

Strengere huurregels maken verhuren moeilijker

Die extra lucht op de Amsterdamse woningmarkt komt voor een deel door woningbezitters die nu de markt op zijn hoogtepunt lijkt hun kans nog schoon zien om hun huis voor een goede prijs te verkopen. Dan zijn er nog de particuliere beleggers die hun rendement met de strengere Amsterdamse huurregels hun rendement hebben zien dalen. Huurwoningen van 1500 tot 1700 euro krijgen verhuurders moeilijker verhuurd dan een paar jaar terug, zien Amsterdamse makelaars.

“De groep expats die nu komt, verdient niet zo veel als vroeger. Op het moment dat een woningeigenaar drie maanden leegstand heeft, gaat hij toch overwegen om het huis te verkopen. Zo kan hij toch de overwaarde meepakken”, licht voorzitter Jerry Wijnen van de Amsterdamse makelaarsvereniging toe. En dan zijn er nog de nieuwbouwwoningen die na jaren van bouwen eindelijk worden opgeleverd. “Mensen die zo’n huis hebben gekocht, zetten nu hun huidige woning te koop”, zegt Jaarsma.

Ook in de rest van het land lijkt de markt te normaliseren. Ja, de prijzen stijgen gemiddeld nog met 7,4 procent. Maar zo hard als een paar jaar geleden gaat het niet meer. Daarbij: overbieden is zo gewoon niet meer. In 39 procent van de gevallen gaat een woning voor meer dan de vraagprijs van de hand.

Hoge prijzen op de nieuwbouwmarkt

Zo normaal als het gaat bij de bestaande woningen, zo moeizaam lijkt het te gaan op de nieuwbouwmarkt. Makelaars zien dat woningen moeilijk verkocht raken. Een deel van de kopers haakt af vanwege de hoge prijzen. Voor een splinternieuwe woning op papier betaalt de koper gemiddeld 80.000 euro meer dan voor een bestaande woning om de hoek. Jaarsma: “We zien al dat bouwers de prijs soms moeten verlagen met 20.000 tot 30.000 euro om de woningen toch allemaal verkocht te krijgen.”

Hij wijt die moeizame verkoop aan de hoge grondkosten, de stijgende bouwkosten, maar ook de prijzige energietransitie. Politiek Den Haag eist dat alle nieuwbouw van het gas af is. Maar, zegt Jaarsma, zo’n warmtepomp om het huis te verwarmen tikt toch flink aan. “Als we op al die vlakken – grondkosten, bouwkosten en de energietransitie – wat gas terug zouden nemen, dan wordt nieuwbouw goedkoper. Dat is echt belangrijk, want we bouwen nu al veel te weinig.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden