Overname

Eigenzinnig Vandebron is nu echt van Essent

Laadstation van Vandebron langs de A12. Vandebron noemt zichzelf een energieplatform met een missie.  Beeld ANP
Laadstation van Vandebron langs de A12. Vandebron noemt zichzelf een energieplatform met een missie.Beeld ANP

Vandebron komt definitief in handen van Essent. Een uitkomst voor beide partijen, in een zware concurrentiemarkt.

Joost van Velzen

Essent mag energieaanbieder Vandebron kopen. Dat was het al langer van plan, maar nu is ook de Autoriteit Consument & Markt ( ACM) akkoord met de overname. Volgens de ACM blijft er nog voldoende concurrentie over.

Met Vandebron heeft Essent een energieaanbieder in huis gehaald die als het ware met de groene stroom meegaat. Het in 2014 opgerichte bedrijf noemt zich ‘een energieplatform met een missie’. Vandebron maakt voor de levering van energie gebruik van lokale bronnen, vaak boeren met een windmolen of zonnepanelen. Klanten kiezen zelf bij welke producent ze energie afnemen en weten zo waar hun geld naartoe gaat. Vandebron zegt dat het klanten wil stimuleren minder energie te verbruiken en maakt daarom geen winst op hun verbruik.

Schaalvergroting

“Het is een logische overname die voor beide partijen voordelen biedt”, zegt Machiel Mulder, hoogleraar regulering van energiemarkten aan de Rijksuniversiteit Groningen. “Voor Essent is het een uitbreiding van het productpakket en voor Vandebron is groei alleen mogelijk met een grote partner. Schaalvergroting is bovendien kostenbesparend.”

Met de deal verandert volgens beide energiebedrijven voor de consument weinig. In een persbericht meldt de overgenomen partij: “Vandebron blijft ongewijzigd dezelfde dienstverlening onder dezelfde condities leveren. Ook voor de driehonderd medewerkers heeft de krachtenbundeling geen gevolgen.”

Vandebron heeft meer dan 200.000 klanten. Essent levert stroom en gas aan ruim 2,5 miljoen klanten in Nederland. Het bedrijf is onderdeel van energieconcern Eon, die in verschillende Europese landen zo’n 50 miljoen klanten heeft.

Moordende concurrentie

Dat het kleine Vandebron nu is opgegaan in een gigant heeft volgens het energieplatform nauwelijks geleid tot opzeggingen. “Misschien honderd, maar dat is het”, aldus topman en mede-oprichter Aart van Veller bij het radioprogramma ‘BNR Zakendoen’. “De overname door Essent was de beste optie, gezien de energietransitie. Vergelijk het met De Vegetarische Slager die is overgenomen door Unilever. Door die overname kan Unilever zelf veel harder groeien op het gebied van vegetarisch vlees”, aldus Van Veller.

Sinds het vrijgeven van de energiemarkt begin deze eeuw is het aantal energieleveranciers flink toegenomen, met een moordende concurrentie als gevolg. Met allerlei acties en kortingen proberen de aanbieders consumenten voortdurend te verleiden over te stappen. Een aanzienlijk deel van de Nederlandse bevolking wisselt geregeld van energieaanbieder, een andere groep consumenten blijft zijn vaste leverancier trouw. Volgens hoogleraar Mulder is zo veel concurrentie vooral gunstig voor klanten die geregeld van aanbieder switchen: “Overstappen is makkelijk, goed geregeld en goedkoper. Trouwe klanten betalen iets meer, daar halen energiebedrijven meer marge uit.”

Maar met zo veel spelers in de branche zijn die marges wel laag. Ook daarom nemen de grote bedrijven de kleintjes over. Vorig jaar lijfde Greenchoice energiebedrijf Qurrent in en deed de Nuts Groep hetzelfde met De Nederlandse Energiemaatschappij.

Mulder ziet dat stroom- en gasleveranciers hun geld nu op een andere manier proberen te verdienen. “Ze zoeken hun business nu meer in service, advies over verbruik en het aanbieden van zonnepanelen.”

Lees ook:

‘Met biomassa subsidieer je klimaatverandering’

Het kabinet trekt de komende twintig jaar 14 miljard aan subsidies uit om te investeren in energie uit biomassa.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden