Winkelcentra

Eigenaar winkelcentra zit dringend om geld verlegen

Mall of the Netherlands, het grootste overdekte winkelcentrum van Nederland. Eigenaar Unibail-Rodamco-Westfield kampt met financiële problemen en heeft nieuwe aandelen uitgegeven.Beeld Inge Van Mill

Uitbaters van winkelcentra beleven zware tijden. Dat geldt bijvoorbeeld voor Unibail-Rodamco-Westfield, dat in Nederland vier van zulke centra bezit. 

Het moest er een keer van komen. Dat een groot, aan de Amsterdamse beurs genoteerd bedrijf vanwege de gevolgen van de coronacrisis zou aankloppen bij beleggers om extra geld op te halen. Dat dat bedrijf investeringen zou schrappen en een deel van zijn bezittingen zou verkopen. Donderdag gebeurde het. Het gaat om Unibail-Rodamco-Westfield (URW), eigenaar van 89 winkelcentra in twaalf verschillende landen, waarvan vier in Nederland.

Het vastgoedbedrijf, dat ook nog kantoren en congres- en tentoonstellingsruimtes bezit, hoort tot de firma’s die midscheeps zijn geraakt door de coronacrisis. Veel winkelcentra moesten tijdelijk dicht: gemiddeld bleven ze dat 67 dagen. Huurders betaalden geen of minder huur, er waren (een beperkt aantal) faillissementen onder huurders en de bezoekersaantallen van de centra liepen hard terug, als die centra al open waren. In de eerste helft van dit jaar leed URW, vooral door waardedalingen van zijn vastgoed, een verlies van 3,7 miljard euro. In de eerste helft van 2019 was er nog een winst van 1,17 miljard. Al weken waren er speculaties dat URW, toch al in het bezit van een forse schuldenlast, op zoek moest naar extra geld.

In totaal geeft het bedrijf voor 3,5 miljard euro aan nieuwe aandelen uit. Die aandelen zijn gekocht door een aantal banken, die ze vervolgens doorverkopen. Daarnaast schrapt het bedrijf investeringen ter waarde van 800 miljoen euro en gaat het voor vier miljard euro aan bezittingen verkopen. Eerder dit jaar deed het bedrijf ook al een aantal centra van de hand. Ook het dividend gaat omlaag. Ziedaar de invloed van de coronacrisis.

Dalende bezoekersaantallen

En die crisis is nog niet voorbij, zo bleek uit gegevens die Unibail-Rodamco-Westfield donderdag overlegde. In augustus lagen de bezoekersaantallen in de Engelse winkelcentra (volgens voorlopige cijfers) nog altijd 47 procent lager dan vorig jaar. In Spanje lagen ze 30 procent lager en in de vier Nederlandse centra (Leidschendam, Almere, Zoetermeer en Amstelveen) 23 procent lager. In de VS is de daling van de bezoekersaantallen nog groter dan Europa. Dat komt deels doordat er bij een aantal centra in en rond Los Angeles nog strenge restricties gelden voor bezoekers – de overdekte delen zijn nog gesloten.

Positief voor het vastgoedbedrijf is dat die percentages in juli en juni in de meeste landen hoger waren. Zo waren de bezoekersaantallen in juni in het Verenigd Koninkrijk 70 procent lager dan een jaar eerder en in juli 47 procent. In het Verenigd Koninkrijk, maar ook in Spanje en Frankrijk komt de loop er weer in. Maar zorgelijk zijn de cijfers ook: niet alleen omdat de pre-coronabezoekersaantallen nog lang niet worden gehaald, maar ook omdat het bezoek aan URW’s centra in een paar andere landen de laatste weken niet of nauwelijks groeit. Dat is in de Scandinavische landen, Oostenrijk, Duitsland en Nederland het geval.

75 procent lager

De inkomsten die URW in al die gebieden behaalde, liggen ook nog beduidend lager dan vorig jaar. In Europa (exclusief het Verenigd Koninkrijk) waren ze nog ‘maar’ 12 procent lager dan vorig jaar. Voor Nederland geeft URW dat cijfer niet. De huurinkomsten lopen de laatste maanden wel op. URW heeft met veel huurders gesprekken gevoerd over (uitstel van) betalingen.

Aandeelhouders van URW beleven sombere tijden. Eind vorig jaar kostte een aandeel nog 140,65 euro, vlak voor de coronacrisis was dat 126 euro. Donderdag verloor het aandeel opnieuw fors terrein en sloot het op 35,99 euro. Dat is bijna 75 procent lager dan in het begin van dit jaar.  Van alle 25 fondsen die de AEX-index uitmaken, is URW het meeste gedaald. Ook andere vastgoedfondsen als Wereldhave en Eurocommercial Properties verloren door de coronacrisis veel van hun waarde.

Lees ook: 

Bizarre tijden, bizarre koersen

Het is een ontwikkeling die opvalt in een tijd dat een Covid-19-pandemie de wereld teistert: de effectenbeurzen lijken zich weinig aan te trekken van het virus. En ook niet van een lockdown.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden