Gasprijzen

Eerste gemeenten compenseren minima nu al voor hoge energierekening. ‘Willen niet dat ze in problemen komen’

Sommige gemeenten gaan nu al energietoeslag uitkeren aan minima omdat de regeling van het Rijk nog op zich laat wachten. Beeld ANP
Sommige gemeenten gaan nu al energietoeslag uitkeren aan minima omdat de regeling van het Rijk nog op zich laat wachten.Beeld ANP

Door de oorlog in Oekraïne lopen de energieprijzen nóg verder op. Meerdere gemeenten wachten daarom niet meer op de landelijke regeling om minima te compenseren voor de stijgende prijzen. Zij keren nu al een bedrag van 200 euro uit.

Lukas van der Storm

Het Rijk maakte in december al bekend dat mensen met een laag inkomen een compensatie voor hun energierekening tegemoet kunnen zien. “Maar de precieze regels en kaders voor die ondersteuning vanuit het Rijk zijn helaas nog steeds niet bekend”, schrijft de gemeente Tilburg, een van de gemeenten die nu al tot actie over gaat, in een persbericht.

“Het geld is ook nog niet beschikbaar gesteld. De gemeente wacht hier niet meer op en gaat de energietoeslag alvast uitbetalen aan huishoudens met een bijstandsuitkering. We willen voorkomen dat deze mensen in de financiële problemen komen”, licht de Tilburgse wethouder Esmah Lahlah toe. “Omdat we weten dat gezinnen die op 1 januari 2022 een bijstandsuitkering ontvingen, recht hebben op de energietoeslag, gaan we die nu alvast uitbetalen.” Het gaat daarbij in Tilburg om 5700 huishoudens.

Ook de gemeenten Steenwijkerland en Dalfsen gaan alvast tot uitbetaling over aan minima die al bij de gemeente bekend zijn. “We wachten al twee maanden op een wetswijziging en richtlijnen om de toeslag te kunnen uitbetalen. Zo gaat het wel erg lang duren en straks is de winter alweer voorbij”, laat wethouder Jan Uitslag (Dalfsen) aan de lokale website Dalfsennet weten.

Urgentie duidelijk, raderen draaien langzaam

Volgens de Dordtse wethouder Peter Heijkoop, namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) portefeuillehouder op het gebied van bestaanszekerheid, is er geen sprake van Haagse onwil. Hij benadrukt dat de urgentie bij minister Carola Schouten (armoedebeleid) duidelijk is. Maar een plan als dit kost in Den Haag nu eenmaal tijd: de Raad van State en de Tweede Kamer moeten zich er ook nog over buigen.

Het kabinet heeft het wetsvoorstel vrijdag naar de Raad van State gestuurd. “Inwoners moeten niet de dupe zijn van het feit dat de Haagse raderen nou eenmaal niet zo snel lopen als nodig is”, laat Heijkoop aan Binnenlands Bestuur weten. “Ik heb in een brief al aangegeven dat wij als gemeenten niet te lang willen wachten. Wij willen ruimte om alvast aan de slag te gaan. Dan kunnen we eventueel de toeslagen ook voorschieten.”

Gemeenten: 200 euro is onvoldoende

In die brief benadrukt de VNG ook dat meer maatregelen nodig zijn. ‘De verwachting is dat de kosten voor levensonderhoud waaronder de energieprijzen voorlopig hoog blijven’, schrijft de gemeentekoepel. ‘Dit raakt onze inwoners in hun bestaanszekerheid. De eenmalige regeling energietoeslag zal onvoldoende zijn voor huishoudens met lage inkomens.’

De VNG dringt daarom aan op verdergaande compensatie. “Wij achten de huidige 200 euro onvoldoende om de financiële nood van veel huishoudens te lenigen, omdat de kostenstijging dit bedrag vele malen overstijgt. VNG roept het kabinet op om in elk geval op zeer korte termijn te komen met een plan voor de komende winter.”

Lees ook:

Juist de armste huurders krijgen als laatste dubbel glas

Vooral in de Randstad zijn veel corporatiewoningen nog niet goed geïsoleerd. In de armste wijken hebben bewoners daar het meeste last van.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden