ReportageWerkproject

Eendagsbaas Alfa (12) regelt wel even een bakkerij voor de wijk

Basisschoolleerlingen Nealy (links) en Alfa  mochten een dag de functie van de CEO bij woningbouwcorporatie WonenBreburg uit Tilburg overnemen. Strategisch adviseur Susan ter Bekke kijkt belangstellend toe hoe de twee een toekomstige woonwijk inrichten.  Beeld Ton Toemen
Basisschoolleerlingen Nealy (links) en Alfa mochten een dag de functie van de CEO bij woningbouwcorporatie WonenBreburg uit Tilburg overnemen. Strategisch adviseur Susan ter Bekke kijkt belangstellend toe hoe de twee een toekomstige woonwijk inrichten.Beeld Ton Toemen

Meer dan driehonderd directeuren en politici stelden één dag hun functie beschikbaar aan kinderen uit wijken met sociaal-economische achterstand.

Merel Knoth

“Ik heb zin in macarons. Oh, dat missen we, een bakker in de wijk! Even regelen.” En weg is Alfa (12).

De hongerige tiener heeft nog niet ontbeten, maar heeft energie voor tien. Hij sprint de trap op om bij de afdeling gemeente een bakkerij te kopen, met het (monopoly)geld dat hij bij de afdeling nieuwbouw kreeg. In de tussentijd heeft Nealy (11) eindelijk wat rust om de wijk Kouwenberg op haar manier in te richten. Ze lijmt een paar flats in de hoek van een groot vel. Samen met Alfa is ze vandaag de baas van het Brabantse WonenBreburg.

Het programma ‘Baas van Morgen’, georganiseerd door non-profitorganisatie Jinc, biedt kinderen die het minder breed hebben de kans om een dagje het bestuur over te nemen. Ook CEO Caroline Timmermans van WonenBreburg staat haar stoel af. Ze is een van de 317 bazen die meedoen aan het programma. Timmermans: “We zijn bezig met de inrichting van de nieuwe wijk Kouwenberg, achter Tilburg-Noord. Daarover gaan we in gesprek met de buurt, en wie weet hebben de bazen van vandaag ook mooie ideeën. Ze krijgen een kijkje in de keuken maar mogen ook aan de slag.”

Kansenongelijkheid neemt toe

Het motto van Jinc: jouw postcode bepaalt je toekomst niet. Door deze doelgroep in contact te brengen met bedrijven zien de kinderen wat er allemaal mogelijk is. Zo worden ze nog voor hun achttiende de baas van de ZiggoDome of het Spoorwegmuseum, al is het maar een dag. Dat is hard nodig, vindt directeur Daniël Roos: “De kansenongelijkheid neemt in Nederland toe. Zeker in de steden segregeren rijk en arm. Tussen die groepen is weinig contact.”

Met ‘Baas van Morgen’ probeert Roos die kloof te verkleinen. “We bieden kinderen een breder perspectief van de arbeidsmarkt. Thuis wordt vooral gepraat over banen in de detailhandel of iets administratiefs. Maar er is zo veel meer mogelijk: van ziekenhuis tot gemeente. Het gaat om dat opstapje, die ene connectie. Een paar jaar terug was er een eendagsbaas bij TomTom, die genoot er zo van dat hij er later stage is gaan lopen.”

Is het reëel kinderen met deze achtergrond een worst voor te houden? Roos: “Niemand wordt in één keer baas, daar gaat het ook niet om. Toen ik zestien was droomde ik ervan minister-president te worden. Iedereen begint onderaan de ladder. We willen dat kinderen zien dat die ladder bestaat.”

Om ergens te komen, meent Roos, zijn drie dingen benodigd: een welkom gevoel, een taak met genoeg uitdaging en een netwerk om verder te komen. “Het houdt daarom voor deze kinderen niet op na deze dag. Ze krijgen de contactgegevens van de baas op een beloftekaartje, ze houden contact.”

Waar komt de verloren kermis?

Nog vijf minuten te gaan. Het vel staat vol met flatgebouwen en de moskee en kerk zijn toch nog dicht bij elkaar geplaatst.

Tussen de potloden en lijmstiften ligt nog een verloren kermis. Er volgt een pittige onderhandeling tussen Alfa en Nealy, want waar moeten ze die toch plaatsen?

Waar Alfa ijverig een vijver tussen de gebouwen tekent, vraagt Nealy zich af of er geen parkeerplaats bij het hotel moet komen.

Ze maken de balans op: “Ik zou wel graag hier in het midden willen wonen, vlak bij de school en de ­supermarkt. We hebben het links echt volgepropt met gebouwen.”

Ze vonden het een leuke opdracht, maar Alfa is niet om. “Ik wil liever dokter worden.”

Lees meer:

Maatschappelijke diensttijd is ook: complimentjes uitdelen op straat in Utrecht

Tijdens een actiedag in Utrecht gaan jongeren de straat op om anderen te helpen of een goed gevoel te geven.

In Leiden mag de mbo-dropout leren op zijn eigen manier

Het is lastig om drop-outs in het middelbaar beroepsonderwijs opnieuw te motiveren. In Leiden loopt een veelbelovende proef die jongeren de kans geeft om zelf hun onderwijsprogramma samenstellen. ‘Bestempel uitvallers niet als kwetsbaar.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden