Woningmarkt

Een vijfde van de starters krijgt hulp ouders bij aanschaf koopwoning

Een makelaar plakt een sticker verkocht op een verkoopbord.  Beeld ANP, Guus Schoonewille
Een makelaar plakt een sticker verkocht op een verkoopbord.Beeld ANP, Guus Schoonewille

Het kopen van een woning lukt een aanzienlijk deel van de starters alleen met hulp van ouders. De anderen moeten zelf flink sparen of missen de boot.

Geheel op eigen kracht de allereerste koopwoning aanschaffen? Een aanzienlijk deel van de starters lukt het alleen met hulp van ouders.

Bijna een vijfde (19 procent) krijgt financiële hulp bij het kopen van een huis, blijkt uit de meest recente cijfers van het driejaarlijkse Woononderzoek in opdracht van het ministerie van binnenlandse zaken. Problematisch, noemt woningmarktdeskundige Paul de Vries van het Kadaster de positie van starters. “De prijzen stijgen inmiddels zo hard, dat daar haast niet tegenop te sparen is.” Uit een analyse van het Kadaster blijkt dat de groep twintigers en dertigers op de koopmarkt 31 procent vaker kan rekenen op een ouderlijke gift dan een jaar of vijf geleden.

Sinds de crisisjaren kunnen ouders hun kinderen maximaal een ton belastingvrij schenken. Mits dat geld in een woning gestoken wordt. Adviesketen De Hypotheekshop vroeg 72 van haar hypotheekadviseurs naar de rol van ouders. Bijna alle 72 adviseurs, 96 procent in totaal, zag het aantal schenkingen toenemen.

Gulle ouders schenken soms wel een ton

Het gros van de starters krijgt minder dan 25.000 euro mee. Bijna een derde ontvangt tussen de 25.000 en 53.000 euro. En nog eens 10 procent, zo tonen de cijfers van het Woononderzoek, kan rekenen op een ton. Waar betalen al die gulle ouders die schenkingen van? De een heeft zomaar een ton op de bank. De ander neemt een tweede hypotheek (of een onderhandse verhoging) op basis van een fikse overwaarde.

Deskundigen zien een tweedeling ontstaan op de woningmarkt. De bemoeienis van ouders, maar ook de particuliere investeerders en vermogende expats die zich op de woningmarkt begeven, zorgen voor behoorlijke concurrentie voor starters die het zonder hulp moeten zien te rooien. De fikse prijsstijgingen gooien ook roet in het eten. De Vries vreest dat starters zonder hulp voor altijd de boot, of zoals hij het zelf omschrijft, de trein zullen missen. “Je moet wel op die trein van koopwoningen springen. Spring je er nu niet op, zijn de prijzen bij het volgende station zo hoog, dat je er al niet meer bij kunt.”

Lees ook:

Starter op woningmarkt hangt aan het infuus van zijn ouders

Als twintiger of jonge dertiger in je eentje een huis kopen? Het lukt starters in deze huizenmarkt steeds lastiger zonder hulp van hun ouders. Maar die hulp zorgt soms voor schaamte. Want niet iedereen kan daarop rekenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden