Vakantie

Een vaatwasser of pipowagen: Nederlandse vakantieganger kiest deze zomer voor luxe of ludiek

Ralph Ramdhani, eigenaar van Buscamper Nederland, de grootste aanbieder van kampeerbusjes van het land met zijn vrouw Tessa en kinderen. Beeld Werry Crone
Ralph Ramdhani, eigenaar van Buscamper Nederland, de grootste aanbieder van kampeerbusjes van het land met zijn vrouw Tessa en kinderen.Beeld Werry Crone

‘Glamperen’ en op vakantie gaan met een kampeerbusje of camper rukt verder op.

Joost van Velzen

Veel vroegboekers blijven het liefst in eigen land. Maar met een coronaproof camper of kampeerbusje durven we wel de grens over. Dat blijkt uit cijfers van en een rondgang langs de branche.

Kamperen in een tent is in trek, maar dan moet het wel luxe en ludiek zijn. De zogenaamde glampingaccommodaties zien de aanvragen met de dag stijgen. Online boekingsplatform glamping.nl meldt dat de interesse in januari met bijna 30 procent toenam ten opzichte van vorig jaar. Ook Supertrips, dat ruim 600 ‘bijzondere overnachtingen’ aanbiedt, bemerkt extra belangstelling voor safaritenten, pipowagens en boomhutten.

Ralph Ramdhani, eigenaar van Buscamper Nederland, de grootste aanbieder van kampeerbusjes van het land met zijn vrouw Tessa en kinderen. Beeld Werry Crone
Ralph Ramdhani, eigenaar van Buscamper Nederland, de grootste aanbieder van kampeerbusjes van het land met zijn vrouw Tessa en kinderen.Beeld Werry Crone

Volgens Rutger van de Maat van Supertrips is het aantal boekingen begin 2021 van zulke accommodaties met 200 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Hij verwacht dat ook dit jaar veel vakantiegangers het dicht bij huis zoeken, net als afgelopen zomer. Toen werden 7,6 miljoen vakanties geboekt in Nederland, waar dat er in het coronavrije 2019 nog 6 miljoen waren. “In deze tweede maand van 2021 lijkt de stijging door te zetten. We verwachten ook een hoge bezetting van bijzondere accommodaties tijdens de zomermaanden”, zegt Van de Maat.

Sanitair, een (vaat)wasmachine en een laadpaal

Outstandingtent.nl, leverancier van ingerichte tenten aan campings, kan aan het zoekgedrag zien dat de belangstelling voor safaritenten en lodges met 100 procent is toegenomen. Het bedrijf heeft de afzet binnen Nederland in twee jaar tijd zien verdubbelen en merkt dat campings zich al op de drukte van komende zomer voorbereiden. ‘Glampeerders’ vragen tegenwoordig vaker of er ­sanitair, een (vaat-)wasmachine en een laadpaal voor hun stekkerauto beschikbaar zijn in en rond de tent.

Het mobiele vrijheidsideaal van vakantie vieren met een kampeerbusje blijft ook sterk lonken. Dat is al jaren zo en komt niet alleen door corona, vertelt Ralph Ramdhani van Buscamper Nederland. “De groei zat er al goed in voor corona, vooral doordat Nederland vergrijst. Dat maakt dat er een heel groot publiek is dat graag acht weken met een kampeerbusje wil overwinteren in Portugal.” Ramdhani nam Buscamper Nederland vorig jaar over en is daarmee eigenaar van de grootste buscamperdealer van het land. In de showroom in Culemborg staan tussen de 40 en 55 kampeerbusjes op een eigenaar te wachten.

Dreigende schaarste

Het effect van het virus is goed te zien aan de verkoopcijfers van kampeerauto’s over de afgelopen twee jaar. Volgens brancheorganisatie Bovag halveerde de camperverkoop in april 2020 ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder met in mei een daling van bijna 30 procent. In de zomermaanden steeg de vraag weer tot aan het plafond, waardoor 2020 alsnog de boeken in kan als recordjaar. In Nederland staan nu meer dan 140.000 kampeerauto’s geregistreerd. Vijf jaar geleden waren het er nog geen 100.000.

Ramdhani vreest dat fabrikanten van kampeerbusjes de grote vraag niet aankunnen. “Het is maar een kleine sector, de productieaantallen zijn niet te vergelijken met de personenautofabrikanten. Dat kleine duwtje dat het virus de branche nu geeft, heeft daarom enorme gevolgen. Schaarste dreigt.”

Wel zoeken, niet boeken

Van de Nederlanders is 65 procent sowieso van plan om op reis te gaan en 37 procent heeft de reis al geboekt, blijkt uit onderzoek van reisorganisatie Corendon. Reisadviezen over de bestemming zijn van grote invloed op de vakantieplannen. Een groot deel beslist pas een maand of korter van tevoren om op vakantie te gaan. Zij willen eerst zeker weten dat er ook echt gereisd kan worden naar hun gewenste vakantiebestemming. “We hopen dat de overheid snel in staat zal zijn om de oranje adviezen te wijzigen naar geel of zelfs groen”, laat Corendon-oprichter Atilay Uslu weten. Hij probeert met diverse garanties mensen nog wel te verleiden om een reis te boeken.

Lees ook:

Kamperen in de achtertuin is plots populair, maar wat als je geen tuin hebt?

Kamperen in de achtertuin is plots populair. Jessica de Korte heeft geen tuin, daarom slaapt ze 800 meter van haar huis, op Stadscamping Schoonhoven. Direct aan de Lek.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden