Miljoenenboete

Een spionagezaak en een tonijnschandaal: het gaat niet goed met Credit Suisse

Het logo van de Zwitserse bank Credit Suisse, die betrokken is bij meerdere schandalen.  Beeld Reuters
Het logo van de Zwitserse bank Credit Suisse, die betrokken is bij meerdere schandalen.Beeld Reuters

Een boete van 475 miljoen dollar wegens corruptie in Mozambique drukt de winst van de Zwitserse bank Credit Suisse.

Hans Nauta

Credit Suisse heeft de afgelopen periode 534 miljoen euro opzijgezet voor boetes en rechtszaken. De Zwitserse bank was onder meer betrokken bij een spraakmakende corruptiezaak in Mozambique. Mede door die kosten daalde de nettowinst in het derde kwartaal naar omgerekend 411 miljoen euro, werd donderdag bekend.

Het Afrikaanse land wilde in 2013 investeren in een nieuwe tonijn-vissersvloot en Credit Suisse hielp de overheid aan leningen ter waarde van 1,3 miljard dollar. Maar zo’n 200 miljoen dollar verdween in de zakken van corrupte politici en bankiers van Credit Suisse.

De bank had veel meer moeten doen om fraude te voorkomen, zei de Britse financiële toezichthouder vorige maand. De besmette transacties zorgden voor een schuldencrisis en voor economische schade voor de mensen van Mozambique, zei directeur Mark Steward van de FCA.

475 miljoen dollar boete

Samen met Amerikaanse en Zwitserse collega’s legde de toezichthouder de bank 475 miljoen dollar boete op. Ook werd bekend dat Credit Suisse het Afrikaanse land 200 miljoen dollar schuld kwijtscheldt. Als dat niet was gebeurd, was de boete hoger uitgevallen, zei de toezichthouder.

De Zwitsers hadden Mozambique nog een lening van 1,4 miljard dollar verstrekt en die bleef geheim voor het Internationaal Monetair Fonds. Toen dat ontdekt werd, trok het fonds uit Washington de steun aan het land in. Mozambique kon die schuld eigenlijk niet betalen. De geldstromen liepen volgens Transparency International Nederland via een brievenbusfirma in Amsterdam.

Veel geld uit het tonijndossier belandde bij het ministerie van defensie. Uiteindelijk werden 24 visserijschepen aangeschaft, veel minder dan de bedoeling was geweest.

Ook nog een spionageschandaal

Credit Suisse raakte ook in opspraak door een spionageschandaal. In maart vorig jaar moest topman Tidjane Thiam zich terugtrekken omdat de bank detectives had ingehuurd om een voormalige manager in de gaten te houden. Die was vertrokken naar de Zwitserse concurrent UBS. Volgens de bank was dit een incident.

Maar in oktober zei de Zwitserse toezichthouder te zijn misleid door Credit Suisse over de omvang van het probleem. In werkelijkheid had de bank tussen 2016 en 2019 zeven spionage-operaties opgezet, en de meeste ook uitgevoerd.

Minder risico’s

Verder verloor de bank dit jaar miljarden euro’s door grote problemen bij investeringsmaatschappij Archegos en financieringsmaatschappij Greensill Capital. Credit Suisse wil in de toekomst minder risico’s nemen met zijn investeringsbank en het vermogensbeheer juist belangrijker maken.

De nettowinst lag in het derde kwartaal 21 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Omdat de bank een afschrijving moet doen van 1,5 miljard euro op zijn investeringsbank, rekent het op een nettoverlies in het vierde kwartaal.

Lees ook:

EU-kartelboete van 172 miljoen euro voor Zwitserse bank UBS

De Zwitserse bank UBS – die nu wordt geleid door voormalig ING-topman Ralph Hamers – heeft samen met twee andere banken een kartelboete gekregen van de Europese Commissie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden