Kwartaalcijfers

Een historische terugval: Chinese economie krijgt zware klap door de coronacrisis

Chinezen in een winkelcentrum in Peking. De winkelcentra mogen weer open in China, maar consumenten zijn terughoudend.Beeld AFP

De Chinese economie krimpt 6,8 procent in het eerste kwartaal. Het is een lange weg naar herstel.

De Chinese economie is het eerste kwartaal met 6,8 procent gekrompen, vergeleken met het eerste kwartaal van 2019. Dat is een historische terugval. “De laatste keer dat we zo'n grote krimp zagen was in 1967, toen China tijdens de culturele revolutie een groei had van min 5,8 procent”, schrijft ING in een toelichting. Anderen gaan terug tot 1992, het jaar waarin China kwartaalcijfers begon te publiceren.

De belangrijkste economische indicatoren zijn hard teruggevallen, erkent het Nationaal Bureau voor de Statistiek van China vrijdag. Maar het bureau benadrukt dat er ook goed nieuws is. In maart ging het namelijk minder slecht dan in januari en februari. China probeert de economie weer op gang te brengen nu het coronavirus vrijwel bedwongen is, en dat zie je terug in de laatste cijfers.

De hightech-sector deed het bijvoorbeeld goed, met een groei van bijna 9 procent ten opzichte van maart vorig jaar. De productie van computers, communicatie-apparatuur en industriële robots sluit aan bij het stimuleringsbeleid waarmee de Chinese overheid de klappen van het coronavirus wil opvangen. Dit overheidsplan voor nieuwe infrastructuur richt zich op 5G-technologie, big data, kunstmatige intelligentie en schoon transport. 

Niet alle cijfers overtuigen

Verder zijn er in maart vijf keer zoveel auto's geproduceerd als in februari, merkt ABN Amro op in een analyse. Ging de totale industriële productie in het eerste kwartaal met 8,4 procent omlaag, in maart kwam die bijna weer op het niveau van maart vorig jaar. 

Maar niet alle cijfers overtuigen. De omzet in de detailhandel viel ook in maart flink terug, met bijna 16 procent. De winkelcentra mogen weer open zijn, maar consumenten zijn terughoudend. Verkopers van kleding, meubels en auto's hebben het nog moeilijk.

Verder keert de Chinese export niet zomaar terug naar het oude niveau, nu Europa en de Verenigde Staten zijn stilgevallen als gevolg van corona. In het eerste kwartaal daalde de Chinese export met 11,4 procent, en in maart met 6,6 procent. 

Door de verwevenheid van China met de wereldeconomie kan de Chinese maakindustrie het opnieuw moeilijk krijgen, waarschuwt het Internationaal Monetair Fonds. Deze sector herstelde na februari, maar dat kan weleens tijdelijk zijn. “Ik denk dat die trend niet aanhoudt, gezien de flinke vertraging van de wereldeconomie”, zegt Changyong Rhee, directeur Azië van het IMF. “We verwachten dat de wereldhandel dit jaar met 11 procent krimpt. De maakindustrie zal opnieuw hard geraakt worden.”

Geen V-vorm maar een U-vorm

Analisten hoopten dat China een sterk herstel zal laten zien, in een grafiek zou dat een V-vorm zijn. Maar dat achten ze nu minder waarschijnlijk. Een U-vorm ligt nu meer voor de hand. “We verwachten dat het China moeite zal kosten om voor een snel herstel te zorgen, zolang er nog strenge sociale maatregelen zijn”, schrijft ING. 

ABN Amro verwacht herstel in het tweede kwartaal als de Chinese economie normaliseert. Ook dankzij het stimuleringsbeleid van de Chinese overheid. Maar de bank waarschuwt dat de kracht van dat herstel kan tegenvallen, gezien de wereldwijde problemen. Die bezorgen China tegenwind. 

Vorig jaar had China 6,1 procent economische groei. Deze week voorspelde het IMF dat China dit jaar op 1,2 procent uitkomt. De onzekerheid die met zulke voorspellingen gepaard gaat, blijkt wel uit andere prognoses. ING voorziet een min van 1,5 procent dit jaar. ABN Amro noteert een plus van 3 procent. Maar de bank zegt erbij dat dit cijfer binnenkort naar beneden kan worden bijgesteld. Het zijn ruwe voorspellingen voor ruige tijden.

Lees ook:

De crisis heeft een officiële naam - de Grote Lockdown - en wordt dramatisch

Ontwikkelde economieën krimpen dit jaar met gemiddeld 6 procent, verwacht het IMF. De precieze gevolgen van het coronavirus zijn extreem onzeker.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden