Vakantiegeld

Een half miljoen Nederlanders krijgt geen vakantiegeld, CNV start onderzoek

Voor de meeste Nederlanders zit vakantie er deze zomer niet in. In vakantieland Griekenland mogen mensen alleen onder strikte voorwaarden het strand op. EPA/ORESTIS PANAGIOTOUBeeld EPA

Betalen bedrijven hun werknemers nog wel vakantiegeld uit, nu op vakantie gaan er voor de meeste werknemers deze zomer waarschijnlijk niet in zit?

Volgens vakbond CNV zijn er flink wat bedrijven die dat niet doen: uit een onderzoek onder 1700 leden blijkt volgens de vakbond dat 8 procent van de werknemers zegt dat hun werkgever hen geen vakantiegeld wil betalen door de coronacrisis. Elf procent van de werkenden weet niet of er vakantiegeld wordt uitgekeerd. 

De vakbond heeft daarom een Meldpunt Vakantiegeld in het leven geroepen, wie zijn vakantiegeld niet of maar gedeeltelijk krijgt, kan zich daar melden. CNV-voorzitter Piet Fortuin noemt acht procent een hoog percentage: “Omgerekend gaat het om meer dan een half miljoen werkenden die geen vakantiegeld krijgen. Vakantiegeld is echter een wettelijk recht. We begrijpen dat veel ondernemers in zwaar weer verkeren. Maar het eenzijdig inhouden van het vakantiegeld kan niet zomaar. Zeker niet omdat veel ondernemers nu overheidssteun krijgen om de salarissen door te betalen.”

Oplossing

Met bedrijven die geen vakantiegeld uitbetalen, gaat het CNV eerst in gesprek om te komen tot een oplossing. Maar ook een gang naar de rechter sluit het CNV niet uit. Fortuin: “Zeker bij bedrijven waar er geen sprake van omzetverlies blijkt te zijn, of een andere gegronde reden om het vakantiegeld uit te stellen. Dan gaan we over tot steviger middelen.” Vakantiegeld inhouden is wel toegestaan, maar alleen in overleg met de werknemer.

Het CNV roept alle werkenden op om alert te blijven. Fortuin: “Het brengen van een loonoffer, wat het inleveren van vakantiegeld is, is een zwaar middel. Het heeft ook consequenties voor je WW-uitkering. Check daarom goed bij je werkgever of er echt geen andere oplossing is.”

Begin mei deed branchevereniging  Koninklijke Horeca Nederland, een oproep aan werknemers om een gespreide betaling van het vakantiegeld te accepteren. Ook wilden de werkgevers dat werknemers voorlopig afzagen van de opbouw van vakantiegeld. (ANP en redactie economie)

Lees ook: 

Reiskostenvergoeding

Een werkgever mag de reiskostenvergoeding inhouden van werknemers die nu thuiswerken. Sommige bazen doen dit al. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden