Rapport

Economen ABN Amro waarschuwen: Tekort aan personeel belemmert economisch herstel

Er zijn weer veel cafébezoekers en dus zijn er ook veel mensen nodig die in de bediening willen werken. Daar is nu nog een tekort aan.  Beeld Paul Bergen, ANP
Er zijn weer veel cafébezoekers en dus zijn er ook veel mensen nodig die in de bediening willen werken. Daar is nu nog een tekort aan.Beeld Paul Bergen, ANP
ANP

Het dreigende tekort aan arbeidskrachten vormt mogelijk een belemmering voor het economische herstel uit de coronacrisis. Daarvoor waarschuwen economen van ABN Amro in een maandrapport over de stand van de economie. Terwijl steeds meer bedrijven moeite hebben vacatures vervuld te krijgen, ligt de totale vraag naar arbeidskrachten volgens de bank nog wel ver onder het niveau van voor de pandemie. Zodra steunmaatregelen van de overheid worden afgebouwd, zal de arbeidsmarkt minder krap worden, voorspellen de kenners.

Naast het mogelijke tekort aan vakkrachten kunnen ook leveringsproblemen en logistieke uitdagingen zorgen voor een vertraging van het herstel. Zo is er onder meer sprake van stevige prijsstijgingen bij grondstoffen. Toch trekt zowel in de eurozone als in de Verenigde Staten de economie harder aan dan eerder gedacht. In Nederland is sprake van een groeiend vertrouwen, wat zich manifesteert in een forse opleving van de consumptie. In de VS neemt de goederenconsumptie af, maar dit effect op de economie zou moeten worden gecompenseerd door het herstel van de dienstensector.

Volgens ABN Amro zal de economie van de eurozone dit jaar met 4,5 procent groeien. Dat betekent een stijging van 0,6 procentpunt ten opzichte van een eerdere raming. In het eerste kwartaal van volgend jaar zal de economie van de eurozone weer op het niveau van voor de crisis zijn, wat ook sneller is dan eerder werd voorzien. In de VS zal de economische groei 6,2 procent zijn dit jaar. Dat is 0,4 procentpunt meer dan bij een eerdere raming. Voor zowel de eurozone als de VS zal het groeitempo wel enigszins afvlakken.

Lees ook:

In Europa stijgt het aantal faillissementen, maar in Nederland niet

De verschillen in het aantal faillissementen beginnen binnen Europa uiteen te lopen. In Nederland ligt het niveau ‘historisch laag’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden