Producentenprijzen

Duitse fabrikanten maken minder staal en aluminium vanwege de hoge kosten

Een werknemer van het Duitse staalbedrijf ThyssenKrupp bij een oven in Duisburg. Beeld Reuters
Een werknemer van het Duitse staalbedrijf ThyssenKrupp bij een oven in Duisburg.Beeld Reuters

Duitse fabrikanten zien de prijzen omhoog schieten met een snelheid die sinds de jaren na de Tweede Wereldoorlog niet is voorgekomen.

Hans Nauta

In Duitsland zijn de prijzen in de industrie opnieuw hard gestegen. Vergeleken met een jaar eerder zijn de producentenprijzen in februari met 25,9 procent opgelopen. Het cijfer is maandag bekendgemaakt door Destatis, het Duitse bureau voor de statistiek. Eerder kwam januari al uit op een plus van 25 procent.

Zulke prijsstijgingen zijn uitzonderlijk. “Dit is het hoogste cijfer sinds de nasleep van de Tweede Wereldoorlog”, zegt Jim Reid van Deutsche Bank Research in een commentaar. Vorig jaar februari stegen de prijzen met zo’n 2 procent en een jaar eerder daalden de prijzen vooral.

Als energie niet wordt meegeteld, komt de index voor de producentenprijzen nu uit op ruim 12 procent. Ook dat is nog hoog, vindt Reid. “Voor een beetje context: het totale cijfer kwam in de jaren zeventig niet boven de 15 procent uit.”

Het effect van de oorlog in Oekraïne is nog niet meegeteld, omdat het onderzoek voor 24 februari plaatsvond. De hoge kosten voor producenten kunnen weer leiden tot hogere inflatie voor consumenten. Het ligt eraan in hoeverre de financiële pijn wordt verdeeld over verschillende schakels in de keten.

Minder aluminium en staal

Sommige Duitse bedrijven zien zichzelf gedwongen om hun productie verlagen, zoals Trimet. Deze Duitse aluminiummaker gaat de komende weken de productie in de fabriek in Essen halveren, zei topman Philipp Schlüter tegen de Duitse krant Welt am Sonntag. Reden: de hoge energiekosten.

Vorig jaar sneed Trimet al in de productie op drie van de vijf locaties. “Vanwege de verdere stijgingen van de energieprijzen, als gevolg van de oorlog in Oekraïne, is de situatie dramatisch verslechterd. Dat dwingt ons om verdere aanpassingen te doen”, zei Schlüter.

Ook staalbedrijf Thyssenkrupp gaat de productie verlagen vanwege de moeilijke omstandigheden, zoals de verstoringen van de productieketens, de dure grondstoffen en de energieprijzen. Werknemers worden volgende maand gedeeltelijk naar huis gestuurd. Een indirect gevolg van de oorlog in Oekraïne is dat autobedrijven minder bestellingen plaatsen, zei Tekin Nasikkol, lid van de raad van commissarissen van Thyssenkrupp tegen Reuters.

Verder zal Thyssenkrupp voorlopig niet zijn staaltak verzelfstandigen. De markt is daarvoor te onrustig. In 2019 wilde Thyssenkrupp zijn staalbedrijf met de Europese tak van Tata Steel fuseren, maar de Europese Commissie verbood dat. Daarna mislukte een fusie met het Britse Liberty Steel. Thyssenkrupp maakt bijvoorbeeld industriële machines, liften, treinen en schepen.

Bosch-onderdelen in Russische militaire voertuigen

De oorlog bezorgt het Duitse bedrijf Bosch heel andere problemen. Het Duitse ministerie van economische zaken is volgens Der Spiegel een onderzoek begonnen naar de vraag of het technologiebedrijf de afgelopen jaren exportregels heeft overtreden voor producten die zowel een militaire als een civiele functie kunnen hebben.

Oekraïne zegt namelijk dat het onderdelen van Bosch heeft aangetroffen in Russische militaire voertuigen. In een reactie zegt Bosch de beschuldigingen van het Oekraïense ministerie van buitenlandse zaken serieus te nemen en een eigen onderzoek te beginnen.

Bosch heeft fabrieken in Rusland die onder meer voertuigonderdelen produceren. Vorig jaar had het bedrijf er een omzet van 1,2 miljard euro. Nu ligt de bedrijfsvoering er grotendeels stil, zegt Bosch.

Lees ook:

India houdt alle opties open en koopt olie van Rusland.

De volledige wereldeconomie voelt de schokken van de oorlog, zegt het IMF. Maar de effecten kunnen per land flink verschillen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden