Nieuws Economie

Duitse economie krimpt een beetje

Beeld RV

Terwijl de Nederlandse economie rustig doorgroeit, is dat in Duitsland niet het geval. Europa’s grootste economie kromp zelfs een beetje in het tweede kwartaal: met 0,1 procent.

Het cijfer werd woensdag bekendgemaakt door het Statisches Bundesamt in Wiesbaden, zeg maar: het Duitse Centraal Bureau voor de Statistiek. Een toelichting op het cijfer gaf het Bundesamt niet – die komt pas op 27 augustus. In de eerste drie maanden van dit jaar groeide de Duitse economie overigens nog wel. Vergeleken met een jaar geleden was er ook nog sprake van groei, zij het maar een klein beetje: 0, 4 procent.

Erg verassend was het cijfer niet. De Duitse industrie kampt al een tijdje met tegenwind. De industriële productie lag in juni zo’n vijf procent lager dan een jaar geleden. Dat is een fors percentage. Duitsland exporteert veel kapitaalgoederen, zoals auto’s en machines. China en de VS zijn belangrijke afzetmarkten. Duitsland heeft, zo betoogden Duitse economen in Duitse kranten, last van de handelsoorlog tussen beide economische grootmachten. Ook de naderende brexit is niet bevorderlijk voor de Duitse export. Dat de Italiaanse economie niet meer groeit, is ook geen goed nieuws voor de Duitse industrie.

Een vrees voor een recessie is er onder Duitse economen (nog) niet. Dat komt onder meer doordat Duitse burgers wel meer geld uitgaven. De lonen zijn de afgelopen jaren gestegen en de werkloosheid is er, net als in Nederland, erg laag, al is de werkloosheid de afgelopen maanden voor het eerst sinds lange tijd niet verder afgenomen. Dat kan een teken zijn dat er mindere tijden aanstaande zijn. Veel vraag is er nog wel naar woningen, al worden die niet altijd gebouwd. De Duitse bouw heeft moeite om aan gekwalificeerd personeel te komen. Naast de Duitse consument gaf ook de Duitse overheid wat meer geld uit dan vorig jaar.

Beeld Sander Soewargana

Lees ook:

Nederlandse economie geeft geen krimp, export in tweede kwartaal verrassend gegroeid

Met de internationale spanningen in het achterhoofd werd gevreesd voor het ergste. Maar de Nederlandse economie blijft groeien. “Binnenlandse factoren zijn gewoon veel belangrijker.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden