Frankfurt

Duitse beursindex DAX breidt fors uit, Zalando en HelloFresh onder de nieuwkomers

Luchtvaartmaatschappij Lufthansa is weer terug in de DAX, de hoofdgraadmeter van de beurs van Frankfurt. Beeld Reuters,  Kai Pfaffenbach
Luchtvaartmaatschappij Lufthansa is weer terug in de DAX, de hoofdgraadmeter van de beurs van Frankfurt.Beeld Reuters, Kai Pfaffenbach

De DAX-beursgraadmeter in Frankfurt bestaat sinds maandag uit 40 in plaats van 30 bedrijven. Het is voor de leidende beursindex in Duitsland de grootste facelift in de 33-jarige geschiedenis.

Redactie Trouw

Dat de index is uitgebreid heeft ook te maken met de veranderende Duitse economie. Door tien bedrijven toe te voegen wordt een beter beeld geschetst van de breedte van de Duitse economie in zijn geheel, met ook meer aandacht voor jonge opkomende bedrijven. Zo komt onlinewinkelbedrijf Zalando erbij, maar ook de leverancier van maaltijdpakketten HelloFresh maakt zijn opwachting in de DAX. Deze bedrijven deden tijdens de coronapandemie goede zaken doordat thuiszittende mensen online kleding kochten en eten bestelden.

Onder de nieuwkomers is ook lucht- en ruimtevaartbedrijf Airbus. Luchtvaartmaatschappij Lufthansa, die als gevolg van de coronacrisis zijn plekje in de index eerder verloor, keert weer terug. Lufthansa is bijna klaar met het afbetalen van de staatssteun die ze ontving tijdens de coronacrisis.

Nieuwe schandalen voorkomen

Met het uitbreiden van de graadmeter worden ook nieuwe regels van kracht om de toetreding tot de DAX beter te reguleren. Die zijn bedoeld om nieuwe schandalen te voorkomen, zoals de ondergang van betalingsbedrijf Wirecard na onthullingen van grootschalige fraude. Het was voor het eerst in de geschiedenis dat een bedrijf uit de DAX failliet ging. Bedrijven moeten nu kunnen aantonen dat ze de voorbije twee jaar winst hebben gemaakt. Met terugwerkende kracht zou dat nu niet voor alle ondernemingen in de DAX gelden.

De nieuwkomers maken de DAX ‘aantrekkelijker’, aldus Norbert Kuhn van het Duitse beursinstituut DAI, de vertegenwoordiger van de beursdeelnemers. Jongere bedrijven zullen de index meer “dynamiek” geven in de toekomst. Door het opschudden van de index wordt ook de ‘concentratie van auto- en chemiebedrijven verminderd’, legt Kuhn uit. De index voor middelgrote bedrijven in Frankfurt, de mDAX, gaat op zijn beurt van 60 naar 50 bedrijven. (ANP/AFP)

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden