Afsplitsing

DSM neemt afscheid van kunststoffen en richt zich op voeding

Industriecomplex Chemelot bij Geleen met onder meer installaties van DSM en van Sabic, dat in 2002 een deel van DSM's chemiepoot overnam.  Beeld Hollandse Hoogte / Rob Engelaar
Industriecomplex Chemelot bij Geleen met onder meer installaties van DSM en van Sabic, dat in 2002 een deel van DSM's chemiepoot overnam.Beeld Hollandse Hoogte / Rob Engelaar

DSM gaat zijn productie van kunststoffen afsplitsen. Het is de zoveelste koerswijziging van het bedrijf dat ooit begon met het delven van steenkool en daarna groot werd in de chemie.

Koos Schwartz

Het zat eraan te komen, maar gebeurt nu toch: DSM splitst zijn productie van kunststoffen af en wil zich alleen nog richten op ingrediënten voor voedingsmiddelen voor mens en dier (zoals vitamines, mineralen, mengsels daarvan, plantaardige eiwitten en enzymen) en bestanddelen die voor farmaproducten en producten die voor persoonlijke verzorging worden gebruikt. DSM wil zijn materialenpoot, die vorig jaar goed was voor een omzet van 1,5 miljard euro, het liefst verkopen.

Met die aankondiging, dinsdagochtend vroeg gedaan door Dimitri de Vreeze en Geraldine Matchett, de tweekoppige leiding van DSM, nadert het einde van een tijdperk. DSM heeft ruim zeventig jaar kunststoffen gemaakt en zal, als de verkoop slaagt, onder meer afscheid nemen van Dyneema, een ijzersterke vezel die onder meer in kogelwerende vesten wordt gebruikt. Gedag zal DSM dan ook zeggen tegen de speciale kunststoffen die het vooral aan de auto-industrie levert.

Het roer werd al vaker omgegooid

Afscheid nemen van producten en activiteiten hoort bij DSM, dat in zijn 119-jarig bestaan al vaker het roer heeft omgegooid. Het begon in 1902 onder de naam Staatsmijnen in Limburg met het winnen van steenkool. In 1919 maakte het bedrijf met een cokesfabriek zijn entree in de chemie. Elf jaar later begon Staatsmijnen met de productie van kunstmest.

In 1974, als de laatste Limburgse mijn sluit, is DSM (Dutch State Mines) al een chemiebedrijf van enig formaat. Het maakt dan onder meer caprolactam, een grondstof voor tapijten, de meststof ureum en polyetheen, zeg maar plastic. De eerste naftakraker werd in 1963 in gebruik genomen. Bulkchemicaliën, chemicaliën die in grote hoeveelheden worden gemaakt, zijn een grote inkomstenbron.

In de loop van jaren tachtig en negentig begint DSM, dat in 1989 naar de beurs gaat, langzaam van koers te veranderen: het gaat zich meer toeleggen op fijnchemie en speciale kunststoffen. In 1998 wordt het biotechbedrijf Gist-brocades gekocht, dat onder meer gisten en penicillines maakt. In 2003 volgt een andere koop die van groot belang is voor DSM’s verdere ontwikkeling: de vitaminepoot van de Zwitserse farmaceut Roche. De bulkchemicaliën zijn dan al verkocht. De karakteristieke installaties, goed zichtbaar vanaf de A2, komen in handen van het Saudische Sabic.

Chemietak wordt steeds kleiner

DSM, de afkorting staat dan al lang niet meer voor Dutch State Mines, is zo rond 2005 een bonte verzameling bedrijven die van alles en nog wat maken. Maar de nadruk komt steeds meer te liggen op ingrediënten voor voedingsmiddelen en op biotechnologie. Tegelijkertijd wordt de chemietak steeds kleiner: DSM verkoopt zijn rubbers, zijn melamine, een grondstof voor harsen, en doet hetzelfde met caprolactam. In 2020 gaat de grote harsenpoot voor 1,6 miljard euro de deur uit. Dat de kunststoffen op termijn zullen volgen, is dan al wel duidelijk. Er zijn ook aandeelhouders van DSM die dat graag zien en daarop tamboereren.

Nu is het dan zover. De kunststoffen, doorgaans goed winstgevend – al zijn de opbrengsten en winsten nogal afhankelijk van het economisch tij – staan in de etalage. Ze waren vorig jaar nog goed voor 18,5 procent van DSM’s totale omzet. Dat de opbrengst van een verkoop zal worden gebruikt voor de aankoop van een (grote) firma die ingrediënten voor voedingsmiddelen maakt, ligt voor de hand. De afgelopen drie jaar kocht DSM al vijf van zulke bedrijven. En DSM’s beurskoers? Die steeg dinsdag naar een recordhoogte.

Lees ook:

DSM ontwikkelt middeltje waardoor koeien fors minder methaan uitstoten

Melkkoeien die elke dag een kwart theelepel van een middeltje dat DSM heeft ontwikkeld aan hun voer toegevoegd krijgen, stoten 27 tot 40 procent minder methaan uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden