null

Coronacrisis

DSM en VDL stappen in de fabricage van mondkapjes

Beeld

Het Limburgse concern DSM en het Brabantse VDL groep gaan samen medische mondkapjes maken. De maskers worden geproduceerd in een fabriek van VDL in Helmond. In Geleen, op het industriepark Chemelot, gaat DSM een belangrijk onderdeel fabriceren: meltblown propyleen, de de stof die virussen uit de lucht filtert.

Koos Schwartz

De fabriek van VDL in Helmond gaat in oktober draaien, de fabriek in Geleen is naar verwachting in april 2021 klaar. Beide bedrijven zeggen ‘meerdere miljoenen’ te investeren in hun project. Het is voor het eerst dat meltblown propyleen in Nederland wordt gemaakt.

De productie geschiedt op commerciële basis. In eerste instantie mikken de partijen op een productie van tien miljoen maskers per jaar. Als er meer vraag naar de kapjes is, kan de productie worden uitgebreid. De maskers zijn in eerste instantie bedoeld voor mensen in de zorgsector, melden DSM en VDL. Daarna gaan ze ook naar mensen die werken in het openbaar vervoer, scholen, andere onderwijsinstellingen en bedrijven in Europa. Bij de fabrieken is werk voor ‘enkele tientallen’ mensen. Zo lang de fabriek in Geleen nog niet draait, komt het meltblown propyleen uit Duitsland en België. DSM en VDL gaan ook kijken of de kapjes in de toekomst van afbreekbare materialen kunnen worden gemaakt en of recycling van gebruikte mondkapjes mogelijk is.

Medewerkers bereiden mondkapjes voor in een naaiatelier van beddenfabrikant Auping. Met DSM en Afpro produceert Auping sinds april mondkapjes. DSM en VDL gaan vanaf oktober mondkapjes maken in Helmond.  Beeld ANP
Medewerkers bereiden mondkapjes voor in een naaiatelier van beddenfabrikant Auping. Met DSM en Afpro produceert Auping sinds april mondkapjes. DSM en VDL gaan vanaf oktober mondkapjes maken in Helmond.Beeld ANP

Het beursgenoteerde DSM, bekend van zijn ingrediënten voor voedingsmiddelen en zijn kunststoffen, is met beddenmaker Auping en de Alkmaarse filterproducent Afpro, betrokken bij een ander Nederlands mondkapjesproject. Dat samenwerkingsverband, dat de kapjes tegen kostprijs levert, presenteerde eind april zijn eerste, toen nog handgemaakte kapjes aan de toenmalige minister van gezondheid, Martin van Rijn.

VDL was nog niet actief op dat gebied. Het bedrijf bestaat uit 104 verschillende werkmaatschappijen. Zo assembleert VDL auto’s (in de Nedcarfabriek), bouwt het (elektrische) bussen, maakt het veersystem en warmtewisselaars. De VDL-bedrijven waren vorig jaar goed voor een omzet van 5,8 miljard euro.

Lees ook:

Daar zijn ze: mondkapjes ‘made in Holland’

Met gepaste trots overhandigden drie bedrijven, Afpro filtertechniek,Auping en DSM, de eerste doos in Nederland gemaakte mondkapjes aan minister Martin van Rijn.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden