Directievoorzitter

Draijer stopt volgend jaar als topman bij Rabobank

Wiebe gaat niet op voor een derde bestuurstermijn als topman van Rabobank. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Wiebe gaat niet op voor een derde bestuurstermijn als topman van Rabobank.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Wiebe Draijer stopt volgend jaar als topman van Rabobank. Hij heeft er dan twee termijnen van vier jaar op zitten en gaat niet voor een derde termijn. In een verklaring meldde Draijer vrijdag dat hij het slot van zijn tweede termijn als een ‘natuurlijk moment’ ziet om plaats te maken voor een opvolger. Wie dat zal zijn, is nog niet bekend.

Draijer, opgeleid als werktuigbouwkundige, trad in 2014 toe tot de raad van bestuur van de bank. Daarvoor was hij voorzitter van de Sociaal-Economische Raad, het overlegorgaan van vakbonden en werkgevers dat symbool staat voor het Nederlandse poldermodel. Draijer was de opvolger van Piet Moerland die consequenties had getrokken uit het zogeheten Liborschandaal: medewerkers van de bank deden mee aan de manipulatie van de rentetarieven die banken bij elkaar in rekening brengen. De kwestie kostte Rabobank honderden miljoenen euro’s aan boetes.

Metamorfose

Onder Draijer onderging Rabobank een metamorfose. Het mes ging in het kantorennetwerk en er kwam een eind aan de relatief zelfstandige positie van de 106 lokale Rabokantoren die allemaal hun bankvergunning verloren. Rabobank werkt nu met één vergunning. Bij die reorganisatie sneuvelden ongeveer 9000 banen.

Begin dit jaar maakte Draijer een nieuwe reorganisatieronde bekend, waarbij nog eens 5000 banen vervallen en ongeveer de helft van de kantoren en filialen zal verdwijnen. Toen Draijer aantrad werkten er ruim 48.000 mensen bij Rabobank, inmiddels zijn dat er ruim 35.000. Ruim 12 procent van het personeelsbestand houdt zich heden ten dage bezig met het screenen van klanten en hun transacties. Dat waren er in 2014 nog maar een paar honderd.

Lees ook:

In het eerste half jaar heeft Rabobank goed geboerd

De economie veert op en Rabobank ook. De coöperatieve bank had een lucratief half jaar. Al zijn er nog bedrijven die een vorm van coronasteun van de bank krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden