ECB

Draghi tornt bij zijn afscheid niet aan rente ECB

ECB-president Mario Draghi.Beeld DPA

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft zijn rentetarieven ongemoeid gelaten. Mario Draghi maakte bij zijn laatste rentebesluit als president van de centrale bank pas op de plaats.

Dat was conform de verwachtingen omdat de Italiaan in september nog een serie stimuleringsmaatregelen had aangekondigd. De herfinancieringsrente blijft staan op nul ­procent. Dat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de ECB. De depositorente blijft gehandhaafd op min 0,5 procent. Daarmee moeten banken betalen als zij geld bij de ECB stallen.

De depositorente werd vorige maand nog verlaagd, als onderdeel van een reeks maatregelen die bedoeld zijn om investeringen te stimuleren. Draghi besloot toen ook tot een nieuw opkoopprogramma van obligaties. Die beslissing leidde tot ­ongekende verdeeldheid onder beleidsmakers van de ECB. Onder andere Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, sprak zich ertegen uit.

Altijd meningsverschillen

Draghi vindt dat zijn nalatenschap niet is aangetast door de recente kritiek van andere ECB-bestuursleden. “Het is niet de eerste keer dat men het openlijk oneens is met het ECB-beleid”, verdedigde Draghi zich met een lach. “Monetaire beslissingen overal in de wereld gaan altijd gepaard met meningsverschillen.” Vervolgens nam hij uitgebreid de tijd om de notulen van de vorige ECB-vergadering voor te lezen. Achter de meeste beleidspunten schaarde zich toch ‘een significante meerderheid van de leden’, aldus Draghi.

Terugblikkend is Draghi vooral trots op hoe hij en zijn collega’s bij de ECB vastberaden vasthielden aan het mandaat om inflatie net onder de 2 procent te houden. “Ik heb mijn best gedaan om zo goed mogelijk aan het mandaat te voldoen.” Draghi zei in zijn allerlaatste persconferentie als preses van de ECB ook dat de ervaringen met negatieve rentes in de eurozone tot nu toe ‘erg positief’ zijn. Hij wees daarbij vooral op de aanzwengeling van de economische bedrijvigheid. Hij verzekerde dat de ECB de storende bijeffecten van de huidige zeer lage rentes scherp in de gaten houdt. 

De bijeffecten van negatieve rente verschillen volgens Draghi sterk. Pensioenfondsen, banken en verzekeraars hebben er last van. Andere ­(financiële) partijen hebben er juist baat bij. Voorlopig verwachten de beleidsmakers van de ECB dat de rentes nog op hun huidige lage niveau blijven, of nog verder omlaag gaan. Dit blijft zo totdat de inflatie in de eurozone in de buurt van het beoogde doel – net geen 2 procent – komt. In september zakte de inflatie in de eurolanden tot 0,8 procent. 

Omvangrijke opkoopprogramma’s 

Draghi gaat na het rentebesluit officieel de boeken in als Centrale-Bankpresident die nooit de rente verhoogde. Hij belandde kort na zijn aantreden midden in de Europese schuldencrisis en luidde een periode van stimulering door renteverlagingen en omvangrijke opkoopprogramma’s in. Volgende maand treedt de voormalige IMF-directeur Christine Lagarde aan als Draghi’s opvolger. Zij woonde gisteren voor het eerst de ECB-vergadering bij.

In de laatste toelichting die de 72-jarige Italiaan op het recente rentebesluit gaf, zei Draghi dat zeer lage rentes min of meer de nieuwe realiteit zijn. Een paar jaar geleden koesterde hij de hoop om bij zijn afscheid de ECB te verlaten met rentes die omhoog gaan. Dat was toen nog een realistisch scenario, maar nu is er ‘een ander referentiekader’, aldus de vertrekkende president.

Naar verwachting blijft het ruime monetaire beleid nog een tijd gehandhaafd, ook onder Lagarde, want de economische vooruitzichten voor de eurozone zijn somber. 

Lees ook:

DNB-baas Knot is keihard over het beleid van de ECB.

DNB-president Klaas Knot heeft harde kritiek op de plannen van de Europese Centrale Bank die voorman Mario Draghi donderdag bekend maakte. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden