Luanda Leaks

Dos Santos aangeklaagd voor witwassen en verduistering in Angola

Isabel dos Santos, dochter van de voormalige president van Angola, wordt haar land beschuldigd van verduistering en witwassen. Haar vermogen wordt geschat op 2 miljard dollar. Beeld AFP

Isabel dos Santos, hoofdpersoon in de Luanda Leaks, is woensdagavond in Angola formeel in staat van beschuldiging gesteld.

Wat Isabel dos Santos al vreesde, gebeurde woensdagavond. De Angolese zakenvrouw, bekend als de rijkste vrouw van Afrika, wordt in eigen land aangeklaagd voor verduistering en witwassen. De Angolese officier van justitie zei te verwachten dat Dos Santos niet zal meewerken met de autoriteiten.

Momenteel verblijft Dos Santos in Londen. Ze ontkent alle beschuldigingen en spreekt volgens persbureau AP van een ‘heksenjacht’ van de nieuwe machthebbers in Angola. 

Dos Santos is de dochter van de voormalige president van Angola, José Eduardo dos Santos, aan de macht van 1979 tot 2017. Hij bezorgde zijn dochter in 2016 de hoogste baan bij staatsoliebedrijf Sonangol. Bij dit bedrijf, dat kapitalen verdient met de vele delfstoffen in Angola, zou Isabel dos Santos grote sommen geld achterover hebben gedrukt. Haar totale fortuin wordt geschat op 2 miljard dollar.

Afgelopen december oordeelde een Angolese rechter al dat Dos Santos vanwege dubieuze deals met Sonangol en het staatsdiamantbedrijf Sodiam ruim 1,1 miljard dollar zou hebben onttrokken aan de staatskas. Haar bankrekeningen in Angola werden daarom bevroren.

Beeld Brechtje Rood

Het verhaal van de gevallen oud-presidentsdochter heeft een Nederlandse dimensie, bleek eerder uit onderzoek van Trouw en Het Financieele Dagblad naar de zogeheten Luanda Leaks, de gelekte interne administratie van Isabel dos Santos. Zij beheert al jaren honderden miljoenen aan betwiste bezittingen via Nederland. Uit de gelekte administratie, die via het Afrikaanse klokkenluidersplatform PPLAAF in handen kwam van het internationale journalistenconsortium ICIJ, bleek dat Dos Santos via Nederlandse brievenbusmaatschappijen grote belangen heeft in onder andere olie-, telecom- en diamantbedrijven. De Nederlandsche Bank zette al in 2012 vraagtekens bij de belangen van Dos Santos via Nederland, maar haar bedrijven onttrokken zich eenvoudig aan het toezicht en zijn nog altijd actief.

Ook bleek uit de Luanda Leaks dat het Nederlandse baggerbedrijf Van Oord betrokken is bij mensenrechtenschendingen en mogelijke corruptie bij een project van Dos Santos in Angola. Naast Van Oord zijn ook ING Bank en Atradius, de kredietverzekeraar van de Nederlandse staat, bij het project betrokken.

Verdachte bankier dood gevonden

In Lissabon is donderdag de private banker van Isabel dos Santos, de baas bij de Portugese bank EuroBic, dood in zijn woning aangetroffen. Volgens Portugese media wijst alles op zelfdoding. Dos Santos is via twee andere ondernemingen de grootste aandeelhouder van de bank.

De private banker werd door Angolese autoriteiten genoemd als een verdachte in het onderzoek naar Dos Santos, net als een andere Portugese bankier, die donderdag zijn functie als bestuursvoorzitter bij de Banco de Fomento Angola neerlegde.

Lees ook:

De zelfverrijking van Isabel dos Santos, de rijkste vrouw van Afrika

Honderdduizenden gelekte documenten uit de administratie van ex-presidentsdochter Isabel dos Santos laten jarenlange corruptie zien.

De prijs van een miljoenenproject

Inwoners van de Angolese hoofdstad Luanda zijn zes jaar geleden voor een prestigieus bouwproject met grof geweld uit hun huizen verjaagd. Waarom stapten baggerbedrijf Van Oord, ING en de Nederlandse overheid in dat project terwijl er zoveel signalen waren van wanbeleid en corruptie? Een reconstructie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden