UpdateBrexit

Door Fransen in beslag genomen Britse vissersboot had vergunning

Vissersboten in de haven van Le Guilvinec. Beeld AFP
Vissersboten in de haven van Le Guilvinec.Beeld AFP

De Britse vissersboot die in de nacht van woensdag op donderdag in beslag is genomen door Frankrijk had volgens de Britse autoriteiten een vergunning en mocht vissen voor de kust van het Franse Le Havre.

De Britse minister van Milieuzaken George Eustice zegt dat hij niet weet waarom de boot in beslag is genomen.

“Het klopt niet dat wij te laat waren met het verstrekken van de vergunningen. Deze boot stond ook op de lijst die aan de Europese Unie is doorgegeven”, aldus Eustice.

In de nacht van woensdag op donderdag nam Frankrijk een Britse boot in beslag en een andere vissersboot werd in de buurt van Le Havre gewaarschuwd. Volgens Frankrijk hebben Britse boten als gevolg van de brexit niet het recht om in de Franse wateren te vissen. De Britten ontkennen dat dus.

De ruzie tussen Frankrijk en Groot-Brittannië over de viswateren loopt steeds verder op. Woensdag probeerde Parijs nog druk te zetten door te dreigen met sancties die vanaf 2 november van kracht kunnen worden. Frankrijk zou bijvoorbeeld meer grenscontroles kunnen invoeren voor Britse producten. Eustice zei donderdag geen zin te hebben om elkaar steeds dwars te zitten, “maar als de dreigingen worden doorgezet, zullen wij terugslaan”.

Volgens de Franse minister van Europese Zaken Clément Beaune moet zijn land nu krachtige taal spreken. “Dat is het enige wat deze Britse regering lijkt te begrijpen”, aldus Beaune tegen CNews TV in een reactie op het jongste incident.

Eustice dringt nu aan op de-escalatie van het conflict. Ook de Fransen hebben gezegd in gesprek te willen blijven over de territoriale wateren. Beide landen beschuldigen elkaar van het breken van de afspraken die zijn gemaakt rond de brexit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden