Oliebehoefte VS

Door de hoge inflatie denkt Washington tijdens de klimaattop aan olie

Een benzinepomp in Staten Island in New York. De Amerikaanse inflatie bedroeg in oktober 6,2 procent. Ook aan de benzinepomp merken klanten dat het leven duurder wordt. Beeld EPA
Een benzinepomp in Staten Island in New York. De Amerikaanse inflatie bedroeg in oktober 6,2 procent. Ook aan de benzinepomp merken klanten dat het leven duurder wordt.Beeld EPA

Het leven wordt flink duurder in de VS, vooral door de hoge energieprijzen. Volgens het Witte Huis moet de Opec meer olie oppompen.

Hans Nauta

De inflatie staat in de Verenigde Staten op het hoogste niveau in dertig jaar en dat is een probleem waar president Joe Biden iets aan wil doen. “Amerikanen voelen de pijn van inflatie in hun portemonnee en het is voor mij een topprioriteit om deze trend te keren”, zei hij in een verklaring. Daarvoor kijkt Biden vooral naar de energiemarkt.

In oktober zijn de prijzen in de VS met 6,2 procent gestegen, vergeleken met een jaar eerder. Dat is de grootste toename sinds 1990. Als de schommelende prijzen voor voedingswaren en energie niet worden meegeteld, bedraagt de inflatie 4,6 procent op jaarbasis. Dit cijfer lag sinds 1991 niet zo hoog. Al sinds maart komt de inflatie (ruim) boven de 2 procent uit, het streefcijfer van de centrale bank.

Het is die Federal Reserve die de prijsstijgingen kan intomen door bijvoorbeeld de rente te verhogen. Maar ook de regering kan proberen het leed te verzachten door invloed uit te oefenen op de markt.

Dan maar olie oppompen?

Omdat vooral de stijgende energiekosten het leven duurder maken, wijzen de VS naar de olieproducerende Opec-landen. Die moeten meer olie oppompen en zo de prijs ervan laten zakken. “De Opec-landen hebben de capaciteit en de macht om te handelen, en ervoor te zorgen dat dit cruciale moment van wereldwijd herstel geen schade oploopt”, zei een woordvoerder van het Witte Huis deze maand. Maar de Opec blijft terughoudend en vergroot de productie in kleine stappen.

Zo komt het dat Washington tijdens de klimaatconferentie in het Schotse Glasgow moppert over de hoge olieprijzen en het voorzichtige beleid van de Opec. Senatoren van de Democratische Partij wijzen er deze week op dat de brandstof aan de pomp sinds 2014 niet zo duur is geweest. Daarom vragen Jack Reed en Robert P. Casey de president om alle mogelijke maatregelen te overwegen.

Zoals het vrijgeven van de strategische oliereserves van de VS, die meer dan 600 miljoen vaten omvatten, en die voor noodgevallen zijn opgeslagen in de staten Texas en Louisiana. Ook vragen de senatoren om een exportverbod van ruwe olie vanuit de VS. Onder president Obama werd dat olie-exportverbod opgeheven en tijdens het presidentschap van Trump waren de VS nog zo trots dat ze een grote olie-exporteur waren geworden.

Gasprijzen omlaag?

Die stappen neemt Biden nog niet. Wel vraagt hij zijn Federal Trade Commission, een toezichthouder die consumenten beschermt, om marktmanipulatie in de energiebranche tegen te gaan. Ook moet de Nationale Economische Raad bekijken hoe de energiekosten kunnen worden teruggedrongen. Gelukkig zijn de gasprijzen de laatste dagen gedaald, zei Biden.

Na het nieuws van woensdag over de Amerikaanse inflatie, daalden de olieprijzen van Brent en West Texas Intermediate met enkele procenten. Dat komt wel degelijk doordat de oplopende inflatie de druk op de president vergroot om de strategische voorraden aan te breken, meent Edward Moya, een analist van Oanda.

Ook werd de dollar sterker. De hoger dan verwachte inflatie voor oktober kan de Federal Reserve dwingen de beleidsrente eerder te verhogen dan gepland, zegt Tiffany Wilding, Amerika-econoom bij ’s werelds grootste obligatiebelegger Pimco.

Het is de grote vraag of de inflatie een tijdelijk gevolg is van de coronacrisis, of een hardnekkiger verschijnsel. Het beeld dat de inflatie in een beperkt aantal sectoren oploopt, zoals tweedehands auto’s, begint te kantelen, schrijft Rabobank in een commentaar op de inflatiecijfers. Amerikanen zijn meestal wel duurder uit, wat ze ook kopen.

Lees ook:

Centrale bank VS stopt voorlopig met massaal injecteren van dollars

Na ruim anderhalf jaar begint de Federal Reserve haar opkoop van schuldpapier – ter waarde van 120 miljard dollar per maand – weer af te bouwen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden