Brexit
Door de brexit moeten houten pallets straks eerst door de sauna
Bedrijven moeten niet vergeten hun houten pallets te controleren. Zonder keurmerk mogen die straks niet op en neer tussen het VK en de EU.
Nog een brexit-zorg voor ondernemers: vanaf 1 januari mogen alleen houten pallets met een keurmerk de oversteek tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie maken. Verpakkingshout moet voortaan eerst een hittebehandeling ondergaan om ongedierte te doden dat erin verscholen kan zitten. Zoals vraatzuchtige torren die in het land van aankomst hele bossen zouden kunnen omknagen.
Hetzelfde geldt voor houten kratten en kisten voor groente en fruit, het timmerwerk rondom machines, industriële haspels en stuwhout om lading op schepen en in containers vast te zetten. Neem geen risico’s bij de handel met het VK, waarschuwt de Stichting Markering Houten Verpakkingen (SMHV), die gespecialiseerd is in deze internationale regelgeving. Zonder brandmerk in het hout, als bewijs van een hittebehandeling, kan de handelspartij worden geweigerd aan de grens.
Veel bedrijven hoefden nooit om te kijken naar hun pallets, want voor transporten binnen de EU gelden de regels niet. Maar na de jaarwisseling is het VK een land buiten de EU en dat verandert de zaak. De eisen voor houten verpakkingen komen bovenop allerlei andere douane-rompslomp.
Snel op zoek naar een hittekamer
Houten pallets zijn onmisbaar voor de internationale handel. Jaarlijks gaan ze tientallen miljoenen keren op en neer tussen de EU en het VK. Zijn er wel genoeg behandelde pallets? Die vraag zorgde vorig jaar al voor stress in het VK, onrust die nog altijd niet verdwenen is. Ook in Nederland zijn er bedrijven die nog snel op zoek moeten naar een hittekamer.
“Een hittekamer is een soort sauna”, vertelt sales manager Thom Olsthoorn van het bedrijf Lievaart Slaghuis - ‘uw pallet partner’- uit Hoek van Holland. “We rijden de pallets naar binnen en blazen dan hete lucht rond”, legt hij uit. “Gedurende 30 minuten moet de kern van het hout een temperatuur hebben van 56 graden Celsius. Zo zijn de voorschriften.”
Na afloop krijgt het hout een keurmerk ingebrand, zodat bij een inspectie meteen duidelijk is dat het hout geen beestjes bevat. Alleen geregistreerde bedrijven mogen deze behandeling uitvoeren, en ze hebben elk een eigen merkteken.
Olsthoorn ziet de drukte toenemen nu de brexit nadert. Lievaart Slaghuis had al een grotere hittekamer laten bouwen, omdat ze de extra vraag wel hadden voorzien. “Daarmee draaien we twee sessies per dag, 1100 pallets per hittebehandeling. Ook hebben we alvast een voorraad behandelde pallets aangelegd.”
Rekening houden met wachttijden
Toch waarschuwen ze klanten om zich snel te melden en rekening te houden met wachttijd. Olsthoorn: “Wij schatten dat 15 tot 20 procent van alle pallets die wij op jaarbasis verhandelen naar het VK gaat. Dit komt neer op 400.000 hittebehandelde pallets.”
Een deel van de nieuwe pallets krijgt meteen al een behandeling, dat scheelt. Vorig jaar waren dat 15 miljoen van de 25 miljoen nieuwe pallets die leden van de Nederlandse Emballage- en Palletindustrie Vereniging produceerden. Eén behandeling volstaat, want de kans op herbesmetting is nihil.
De capaciteit in de Nederlandse branche is vergroot vanwege brexit, zegt SMHV, en zou voldoende moeten zijn. Maar ondernemers moeten er wel zelf aan denken hun pallets te controleren.
Ook in Groot-Brittannië is hard gewerkt om de achterstand weg te werken, zegt John Dye, president van de Timber Packaging & Pallet Confederation. Maar de coronacrisis heeft voor vertraging gezorgd. “Gelukkig zijn de regels hier versoepeld en hoeven gerepareerde tweedehands pallets - vorig jaar waren dat er 49 miljoen - niet langer opnieuw behandeld te worden.”
Dye ziet het belang van de regels: “Als houtverwerkende branche zijn wij afhankelijk van de bossen, we willen geen plagen verspreiden.” Toch pleit hij voor een half jaar uitstel. “Want ik durf niet te garanderen dat er op 1 januari genoeg behandelde pallets zijn. Iedereen praat maar over vrachtwagens die bij de grens in de file belanden. Maar ook zonder pallets raakt de handel flink ontregeld.”
Lees ook:
Handel met het VK na brexit betekent vooral veel extra formaliteiten
‘Geen documenten, geen transport!’ Dat is de belangrijkste les van een spoedcursus douaneregels voor ondernemers.